Кредитна криза не відступає: Огляд ринків за тиждень (17 - 20 червня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитна криза не відступає: Огляд ринків за тиждень (17 - 20 червня)

Фондовий ринок
510
Світові ринки
Відпочатку минулого тижня фондовий ринк США мав чимало причин для зниження. Незадовго до відкриття бірж у Нью-Йорку ф'ючерсні ціни на нафту Light Sweet здійнялися на електронних торгах до нової рекордної позначки в $139,89 за барель. У ході ранкових торгів на біржі NYMEX ціни на Light Sweet трималися поблизу $138, що було приблизно на 3 долари вище рівня закриття в попередню сесію, у п'ятницю.
У понеділок Федеральний резервний банк у Нью-Йорку повідомив, що індекс ділових умов, що розраховує ним, у регіональному виробничому секторі, Empire State Manufacturing Survey, склав у червні -8,68, упавши в порівнянні з -3,23 у травні. Економісти прогнозували, що в червні індекс Empire State Manufacturing Survey складе -2,00.
Продовжували давити на ринок й аналітики, понизивши рейтинги трьох "блакитних фішок" - багатопрофільної компанії General Electric і телекомунікаційних операторів AT&T та Verizon. Страхова компанія AIG, ще один компонент індексу Dow, у вихідні відправила у відставку головного виконавчого директора, під керівництвом якого вона понесла величезні збитки в I кварталі. Національна асоціація домобудівних компаній США (NAHB) повідомила, що індекс ділової впевненості, що розраховує нею, у галузі понизився в червні до 18, проти 19 у травні. Це значення є мінімальним за всю історію розрахунку індексу NAHB, початого в 1985 році.
Ринки акцій у Європі так само падали на тлі корпоративних новин і росту цін на сировину. Зростання цін на нафту негативно позначився на котируваннях акцій автовиробників та авіаперевізників. У Лондоні лідером падіння в понеділок виявилася найбільша у Великобританії і третя за величиною в Європі авіакомпанія British Airways Plc.
При відкритті торгів у вівторок фондовий ринок США спробував настроїтися на оптимістичний лад, виділивши з маси новин позитивні та закривши очі на обтяжуючі. До першої групи ставилися квартальні звіти інвестиційного банку Goldman Sachs і роздрібної мережі Best Buy, які виявилися кращими за очікування; сприятливі дані про оптову інфляцію без урахування цін на енергоносії та харчові продукти; і статті в провідних фінансових виданнях, The Wall Street Journal і The Financial Times, у яких стверджувалося, що ФРС не буде підвищувати базову ставку в найближчому майбутньому, як того очікують ринки.
Ще однією позитивною обставиною для фондового ринку був спокійний плин торгів на нафтових площадках, без стрибків цін на нафту до нових рекордних рівнів. До негативних факторів належали лякаючі показники загальної оптової інфляції; дані про триваюче падіння нового житлового будівництва в США і зменшенні обсягу промислового виробництва; а також драматичні наслідки великомасштабної повені на Середньому Заході, що затопило значну частину полів з посівами в цьому регіоні, завдало шкоди регіональній інфраструктурі і порушило операції транспортних компаній.
До групи несприятливих факторів для фондових торгів ставився також консервативний прогноз софтверної компанії Adobe Systems. Крім того, аналітики Goldman Sachs випустили у вівторок аналітичну записку, у якій заявили, що американським банкам, яким через кредитні втрати довелося залучити $120 млрд. нового капіталу, потрібно буде залучити ще $65 млрд., і що кредитні втрати банків досягнуть піка не раніше, ніж на початку 2009 р.
До середини тижня ситуація тільки збільшилася. Фондові біржі США в середу впали, відбивши реакцію інвесторів на нові прояви кредитних проблем в американському банківському секторі, зростання цін на нафту, депресивну ситуацію в автомобільній індустрії США і негативний прогноз транспортної компанії FedEx на поточний фінансовий рік.
Спад на автомобільному ринку США, про який багато говорили в середу, і погіршення прогнозу FedEx щодо прибутку мали загальні причини - зліт цін на паливо іослаблення американської економіки, що стало наслідком житлового спаду, кредитного кризи і паливно-цінового удару.
У Європі вийшла негативна фінансова звітність провідних банків. Так, звіт Morgan Stanley показав, що проблеми на кредитно-фінансовому ринку ще не вичерпані. Чистий прибуток Morgan Stanley в II кварталі 2007-2008 фінансового року знизився на 61% - до $1,01 млрд. ($0,95 на акцію) у порівнянні з $2,57 млрд. ($2,45 на акцію), отриманими за аналогічний період роком раніше.
У четвер падіння цін на нафту підняло настрій фондового ринку США, змученого тривогою про інфляцію та гнітючий вплив позахмарних цін на паливо на споживчі витрати і загальну економічну активність. У результаті ринок зміг подолати ранкову нудьгу, приводом для якої стали невиразні економічні новини, з негативним ухилом, і попередження банківського гіганта Citigroup про нові списання боргових активів.
Однак вже в п'ятницю все повернулося на круги свої - фондові біржі в Нью-Йорку знову кинулися вниз. Ринок взяли в щільне кільце неминущі проблеми банківсько-фінансової галузі, пов'язані із кредитною кризою, важка ситуація в автомобільній індустрії США та новий виток у підйомі цін на нафту, що загрожує посиленням інфляції та придушенням економіки.
У Європі кінець тижня був не менш похмурим. Нові прогнози провідних аналітиків, що говорять про те, що банківський сектор чекають нові багатомільярдні списання коштів, помітно знизили вартість акцій компаній фінансового сектора, а високі ціни на нафту додали негатива в сектор автовиробників.
Протягом тижня азіатські фондові індекси у більшій частині знижувалися, ведені корпоративними новинами.
Загальна динаміка світових цін за минулий тиждень виглядає в такий спосіб:
Індекс Площадка Зміна за тиждень, %
S&P-500 NYSE -3,1
NASDAQ Composite NASDAQ -2,0
FTSE-100 LSE -3,1
DAX-30 Deutsche Boerse -2,8
Nikkei-500 Tokio SE -0,2
RTSI RTS +1,2
PFTSI PFTS -5,1
Нафта (Brent Crude Oil) IPE -0,4
Український ринок
Український фондовий ринок падав весь минулий тиждень, за винятком п'ятниці. В результаті тижневих торгів, індекс ПФТС знизився на 3,7% до 792,3 пункти - рівня середини квітня 2007 року. При цьому активність торгів була посередньою, на день в середньому укладалося по 211 угод на суму трохи більше $12 млн.
Лідерами минулого тижня за обсягами торгів стали Західенерго (-4,3%), Запорізький завод феросплавів (+0,4%), Райффайзен Банк Аваль (-4,2%), Єнакіївський металургійний завод (-9,9%), Стаханівсьький вагонзавод (-8,7%), Алчевськкокс (-4,0%), Укрнафта (-4,8%), Укрсоцбанк (-5,9%), Азовсталь (-7,7%), Шахта Червоноармійська Західна (-11,9%).
Серед галузей найбільше падіння продемонстрували електроенергетика (ARTCP-Electr; -6,9%) і машинобудування (ARTCP-Engener; -4,9%). Акції металургійних підприємств у середньому впали лише на 0,1% (ARTCP-Metall).
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас