Солодкий презент від президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Солодкий презент від президента

Казна та Політика
1166
Іноземні виробники зможуть ввозити в Україну автомобілі, алкогольні напої, кондитерські вироби та м'ясопродукти за новими, зниженими митами.
Президент наклав вето на закон, проголосований 367 депутатами, про відтермінування на введення знижених мит на ці товари до 1 січня 2009 року. Глава держави впевнений, що це не відповідає міжнародним зобов'язанням, які Україна взяла на себе при вступі до СОТ.
Депутати всіх фракцій вже заявили "ДЕЛУ" про готовність подолати вето президента. Однак, на їх думку, це навряд чи вдасться. "Судячи з того, як працює Верховна Рада, складно сказати, чи будуть готові депутати подолати вето", - говорить депутат від БЮТ Наталя Королівська.
Попереду боротьба
Вітчизняні виробники, побоюючись конкуренції, в один голос критикують рішення президента. "Ми були засмучені таким рішенням, - говорить прес-секретар корпорації "Богдан" Сергій Красуля. - Тепер нам доведеться вносити певні корективи в наші бізнес-плани". При цьому українські компанії все-таки сподіваються на певну підтримку з боку держави. "У зв'язку з новими митами можуть бути прийняті компенсаційні закони, які дозволять зменшити удар від дешевого імпорту", - пояснює Красуля.
Імпортери, у свою чергу, заспокоюють українських виробників і говорять, що закордонні товари заполонять вітчизняний ринок ще не скоро. За словами директора компанії "Винфорт", найбільшого імпортера алкогольної продукції в Україну, Дмитра Сайфудінова, зниження мит на вино не нанесе серйозного удару по вітчизняних виноробах.
"В основному українці купують дешеве вітчизняне вино - 280 мільйонів пляшок, за ціною 10 гривень, а імпортне вино за зниженими митами буде коштувати мінімум 30 гривень", - говорить він. Всього ж українці на рік споживають 320 мільйонів пляшок вина, з яких імпорт становить 20 мільйонів. 13 мільйонів пляшок вина везуть із Молдови, 4 мільйони - із Грузії. Із цими країнами колишнього СРСР у нас немає мит. Інша частина - 3 мільйони - доводиться на вина із Франції, Іспанії, Австралії, Чилі та інших країн.
Головна небезпека, на думку Сайфудінова, підстерігає дорогі українські вина виробництва "Массандри", "Інкермана", "Коктебеля". На них і припаде основний конкурентний удар. Їх частка, якщо вони не будуть вести агресивну політику на ринку, може істотно знизитися.
Перемога над інфляцією
У компанії Nestle відзначають, що збереження знижених мит - це хороший знак для України. "З урахуванням інфляції завдяки зниженню мит ми зможемо не підвищувати ціни на нашу продукцію досить тривалий час", - говорить менеджер з корпоративних зв'язків Nestle Геннадій Радченко.
Однак зниження мит не означає, що в країну буде завозитися більший обсяг продукції. "Зараз у Європі надлишку продукції немає", - пояснює заступник директора корпорації "Тваринпром" Іван Петренко.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас