Президент зіграв на зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент зіграв на зниження

Казна та Політика
711
Президент Віктор Ющенко ветував зміни до Митного кодексу, прийнятого Верховною радою для приведення його норм у відповідність із вимогами СОТ.
Невдоволення президента викликав перенесення зниження мит на автомобілі, вино, м'ясо та шоколад на 2009 рік. Перспективи подолання вето малоймовірні, при цьому імпортери поки не мають наміру знижувати ціни.
У п'ятницю президент Віктор Ющенко ветував закон "Про внесення змін до закону "Про митний тариф України"", прийнятий конституційною більшістю Верховних рад 3 червня. Документ приводив митний режим України у відповідність із нормами протоколу про вступ України до Світової організації торгівлі, що Держмитниця використає в зовнішньоторговельних операціях з 16 травня.
Закон був відхилений президентом через доповнення №2, що відстрочило зниження мит з імпорту автомобілів, вина, м'яса та шоколаду до 1 січня 2009 року. Таке виправлення Віктор Ющенко назвав "грубим порушенням міжнародних зобов'язань України" на "користь вузьких корпоративних інтересів".
Перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак повідомив, що прийняття відтермінування вже викликало появу листів-протестів низки "країн-основних торговельних партнерів України". "Наші партнери заявляють, що набрання цього закону чиннрсті змусить їх вжити адекватних заходів",- сказав він, допустивши не тільки судові позови щодо України, але й відкликання країнами підписів під двосторонніми протоколами з нею. Винними в прийнятті закону, що суперечить нормам СОТ, Шлапак називає якихось депутатів: "В останній момент обговорення в комітеті кілька депутатів, керуючись далекими від економічної доцільності намірами, внесли доповнення, що дозволяє низці галузей ще півроку перебувати в умовах автаркії". Нагадаємо, закон підтримали 367 депутатів від БЮТ, НУНС і Партії регіонів.
Глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) вважає необґрунтованою реакцію президента. "Ніяких позовів до України не буде - у СОТ розбіжності вирішуються не судами, а переговорами, які можуть затягтися на кілька років",- сказав він. У зв'язку із цим депутат допускає, що парламент спробує подолати президентське вето - для цього необхідно 300 голосів: "Більшість фракцій БЮТ підтримує ідею подолання президентського вето".
Для подолання вето до БЮТ повинні приєднатися депутати інших фракцій, у першу чергу - Партії регіонів (у двох фракцій разом 330 голосів). Але це буде мати сенс лише у випадку термінового голосування. "Якщо це питання буде перенесений на осінь, то пропадуть причини "буцатися" із президентом",- впевнений Терьохін. В опозиції поки не готові підтримати БЮТ. "Ми вивчимо норми, що викликали ветування закону, і якщо виявиться, що вони дійсно порушують міжнародні зобов'язання України, ми не будемо їх підтримувати",- заявив заступник глави фракції Партії регіонів, що був міністр економіки Анатолій Кінах.
У блоці Литвина, за словами заступника глави його фракції Олега Зарубинського, поки не визначилися зі своєю позицією.
Ветування закону означає, що імпортери мають можливість продовжувати ввозити товари за зниженими митами, зокрема автодилери можуть і далі платити 10-процентне мито.
Але чи будуть ті імпортери, які продовжували утримувати ціни, знижувати їх, учасники ринку сказати не змогли. "Хоча ми будемо сприяти тому, щоб депутати не подолали президентське вето, варто пам'ятати про те, що цей закон пройшов 367 голосами,- відзначає директор Всеукраїнської організації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.- Тому я розумію керівників компаній-імпортерів, які не ризикують заявляти про зниження цін, тому що в будь-який момент вето може бути подолано". Директор компанії "Винфорт" (імпортер винної продукції) Дмитро Сайфудінов впевнений, що депутати не посмітять спровокувати міжнародний скандал. "Ми із самого початку заявили про зниження вартості своєї продукції з 1 червня і не боїмося можливого подолання вето - депутати повинні розуміти, що, приймаючи вочевидь лобістські закони, вони не тільки шкодять міжнародному іміджу України, але й притягають неприємності на своїх голів",- сказав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас