Шлапак сподівається на встановлення Радою відповідно до зобов'язань України у СОТ ставок ввізних мит із пропозиціями Ющенка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак сподівається на встановлення Радою відповідно до зобов'язань України у СОТ ставок ввізних мит із пропозиціями Ющенка

Казна та Політика
198
Перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак сподівається на те, що Верховна Рада повторно розгляне й прийме із пропозиціями Президента Віктора Ющенка закон, яким установлюються ставки ввізних мит на продукцію й товари відповідно до зобов'язань України при вступі у Світову організацію торгівлі.
Про це він заявив на брифінгу.
"Я сподіваюся, що депутати переглянуть цей закон і прислухаються до пропозицій Президента", - сказав Шлапак.
Шлапак нагадав, що Ющенко пропонує парламенту виключити з тексту цього закону абзац, яким зберігаються до 1 січня 2009 року старі ставки ввізних мит на 4 групи товарів.
Зокрема, мова йде про м'ясо, шоколад, автомобілі та алкогольні і безалкогольні напої.
На його думку, це суперечить прийнятим Україною зобов'язанням після вступу у СОТ й надають підприємствам, які займаються цією продукцією, можливість дістати додатковий прибуток.
У той же час він підкреслив, що Україна поки не порушила правила членства у СОТ, адже закону, по суті, не існує - він не підписаний Президентом.
Але у випадку повторного прийняття парламентом цього закону в такому ж виді до України можуть бути застосовані санкції з боку СОТ.
"Це може потягнути за собою, на мою думку, як мінімум дуже серйозні претензії й санкції до нас від всіх країн-учасниць Світової організації торгівлі з вимогою надання відповідних компенсацій. Існує навіть можливість того, що деякі країни відкличуть свої підписи із двосторонніх протоколів", - заявив він.
Шлапак також повідомив, що в Кабінеті Міністрів немає погодженої позиції із приводу цього закону.
"В уряді немає єдиної точки зору про те, що робити із цим законом", - відзначив він.
Як повідомляло агентство, у п'ятницю Ющенко застосував вето до закону, прийнятому Радою 3 червня, яким установлювалися ставки ввізних мит на продукцію й товари відповідно до зобов'язань України при вступі у СОТ у зв'язку з тим, що в його положеннях знаходяться грубі порушення міжнародних домовленостей України.
Президент пропонує Раді виключити з тексту абзац, яким зберігаються до 1 січня 2009 року старі ставки ввізних мит по деяких товарних позиціях (зокрема м'ясо, алкогольні й безалкогольні напої, какао-порошок і шоколад, автомобілі).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас