Через 10 років Росія буде контролювати все енергопостачання Євросоюзу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через 10 років Росія буде контролювати все енергопостачання Євросоюзу?

Енергетика
265
Міністр торгівлі та промисловості Чехії Мартін Ріман заявив, що участь російського капіталу в стратегічній нафтохімічній компанії Ceska rafinerska - небажано.
Коментує Рустам Танкаєв, генеральний директор "Інфотек-термінал", аналітик нафтогазового ринку:
Заява чеського міністра торгівлі та промисловості Мартіна Рімана про те, що можуть бути вжиті заходи з протидії придбанню “Лукойлом” частки Shell в Ceska rafinerska, для мене є лише додатковою ілюстрацією пануючих у Євросоюзі панічних побоювань збільшення залежності від російських енергетичних компаній.
У Європі зараз поширена така точка зору, що протягом найближчих 10 років Росія поставить під контроль все енергопостачання Євросоюзу.
Треба сказати, що для цього вже є певні підстави: "Лукойл" зараз домінує на Балканах, "Газпром" постійно збільшує свою частку ринку в Німеччині та Італії. Якщо подивитися на перспективу, то завдяки нашим енергоресурсам цей процес незворотній.
Проте, у країнах Східної та Центральної Європи зараз домінують політики, які намагаються всіляко спекулювати на цьому. Це мені нагадує вислов Сенеки: "Доля покірного веде, а непокірливого тягне".
Крім цього, заява чеського міністра відображає досить сумну ситуацію, яка склалася зараз у слов'янському світі. Росії зараз простіше знаходити взаємовигідні рішення із країнами Західної Європи та Африки, ніж з нашими найближчими сусідами. От і у Празі в інтересах внутрішньополітичної боротьби політизуються чисто кономічні питання, взаємовигідне рішення яких не тільки можливо, але й необхідно для економічного успіху і Чехії і Росії.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас