Послуги ЖКГ піднімуть на державний рівень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Послуги ЖКГ піднімуть на державний рівень

Казна та Політика
196
У Верховній раді зареєстрований проект закону про створення Національної комісії регулювання в сфері житлово-комунальних послуг. Її повинні будуть сформувати президент та уряд, а в її компетенцію ввійде розробка методики формування тарифів на послуги ЖКГ. У профільному міністерстві пообіцяли підтримати ініціативу, якщо буде чітко визначено, кому підзвітний новий регулятор. Створення комісії дозволить державі контролювати тарифи суб'єктів природних монополій, відзначають експерти.
Вчора на сайті Верховної ради було оприлюднено законопроект №2649 "Про державне регулювання в сфері житлово-комунальних послуг" народних депутатів Володимира Рибака та Олександра Попова (обидва - фракція Партії регіонів). Документом передбачається створення Національної комісії регулювання в сфері житлово-комунальних послуг, що стане регулятором послуг з централізованого водо- і теплопостачання. У компетенцію комісії не будуть входити квартплата, вивіз сміття, збирання прибудинкової територій і ліфтове господарство. Склад комісії "зі спеціальним статусом" буде затверджуватися Кабінетом міністрів, а голова - призначатися президентом України.
Комісія повинна буде видавати ліцензії учасникам ринку та установлювати межовий розмір житлово-комунальних тарифів. У кожному конкретному випадку тариф буде затверджувати місцевий орган влади відповідно до формули, що затвердить комісія. За словами глави комітету Верховної ради з питань будівництва, житлово-комунального господарства та регіональної політики Володимира Рибака, зараз регулювання цінової політики в сфері ЖКГ визначається декількома законами, а новий законопроект дозволить впровадити єдину методику регулювання тарифів. "Централізоване прийняття граничного розміру тарифів дозволить уникнути різких стрибків вартості комунальних послуг",- підтримав його заступник глави комітету Олександр Попов. Автори законопроекту впевнені, що він буде прийнятий уже восени.
Міністр із питань ЖКГ Олексій Кучеренко підтримав створення комісії, тому що сам неодноразово виступав з подібною ініціативою. Але, за його словами, необхідно конкретизувати статус комісії. "Фактично пропонується створити новий орган виконавчої влади. Тільки незрозуміло, якому відомству він буде підкорятися і хто буде здійснювати контроль - уряд або президент",- заявив він.
Експерти підтверджують, що законопроект буде дороблений. "На тлі підготовки до приватизації ЖКГ створення комісії дасть споживачам впевненість у підтримці держави",- вважає експерт корпорації "Гардарика" Костянтин Матвієнко. При цьому координатор проекту розвитку інфраструктури Світовогоо банку Дмитро Крищенко впевнений, що створення уповноваженого органа з регулювання тарифів необхідно. "Потрібно відокремлювати господарювання від політики. Це дозволить державі контролювати діяльність суб'єктів природних монополій, а також буде сприяти залученню інвестицій у регіони",- заявив він. Складніше прийде місцевій владі. "Муніципалітету прийдеться розриватися між потребами населення та формуванням тарифів за їх собівартостю",- відзначив Матвієнко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас