Митний недогляд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митний недогляд

Казна та Політика
410
Голова Верховної ради Автономної республіки Крим (АРК) Анатолій Гриценко заперечив наказ Держмитниці про призначення нового начальника Кримської митниці Андрія Штанько.
Гриценко впевнений, що Держмитниця порушила Конституцію АРК, відмовившись погодити з ним кадрову ротацію. Юристи відзначають безперспективність позову, тому що Дерємитниця заздалегідь вивела себе з-під дії Конституції АРК.
Ввечері 18 червня голова Верховної ради АРК Анатолій Гриценко заявив про підписання позовного звернення до суду про визнання незаконним наказу глави Дерємитниці Валерія Хорошковського, яким він 3 червня призначив начальником Кримської митниці Андрія Штанько.
На його думку, митне відомство порушило п. 10 ст. 29 Конституції АРК, яким передбачена процедура узгодження з головою Верховної ради призначення начальника та заступників начальника Кримської регіональної митниці. Схожий судовий позов було направлено іщодо призначення Миколи Іл"їчьова заступником міністра внутрішніх справ -начальником Головного управління МВС в АРК. "Ми стурбовані випадками ігнорування повноважень Автономної республіки Крим, і це може мати серйозні наслідки. Я думаю, що це викличе негативний суспільний настрій кримчан стосовно центральних органів влади",- обурений Гриценко.
Андрій Штанько на посаду керівника Кримської митниці призначений замість Євгена Самсонова, який очолював підрозділ з 2006 року. До цього Штанько працював у Херсонській митниці. У митних органах він працює з 1991 року. За даними Держмитниці, Кримська митниця в долі митних платежів займає близько 0,5% - до 19 червня вона переказала до бюджету 246 млн грн. Через митні пости АРК проходять товари масового споживання та нафтопродукти.
Анатолій Гриценко уточнив, що не виступає проти кандидатури Андрія Штанько і готовий був її погодити без зауважень, як це зробив при призначенні керівництва Державної податкової адміністрації АРК. Своїх кандидатур на митну посаду в керівництві Криму не було. "У нас немає претензій до Штанько. Ми його не знаємо. А оскільки керівник митної служби сам для себе визначає команду, то ми (Гриценко і глава Ради міністрів АРК Віктор Плакида) безумовно його б підтримали",- говорить спікер парламенту. Дійсно, п. 2 cт. 36 Конституції Криму зобов'язує погодити кадрове рішення і з головою Ради міністрів АРК. Але Віктор Плакида поки не висловив бажання заперечити рішення Держмитниці.
В Дерємитниці дотримуються іншої думки. Джерело у відомстві вважає, що Андрій Штанько як "безкомпромісний службовець" перешкодив чиїмось інтересам у Криму. Тому на позови будуть реагувати зверненнями до суду. "Якщо втягтися в процедуру, то представте, у що виллється розбирання між двома держструктурами - вона буде тривати роками",- впевнений співрозмовник. У Кримській митниці сказали, що не будуть реагувати на позовні заяви керівництва Криму до "офіційних роз'яснень із Києва". Від офіційних коментарів у прес-службі Держмитниці відмовилися.
Юристи відзначають, що позиції представників кримського парламенту в суді досить слабкі. З 1 травня глава Держмитниці ліквідував всі регіональні митниці, у тому числі й Кримській регіональній митниці. При цьому в Конституції АРК мова йде про узгодження керівництва саме Кримської регіональної митниці, а не діючої зараз Кримської митниці. Тому партнер юридичної компанії "Правові партнери" Андрій Доманський не виключає, що колізія в поняттях змусить кримчан звернеться до Конституційного суду. "Перспективи в позову ннмає, призначають, по суті, у нове відомство",- додає партнер юркомпанії "Кузнєцов і партнери" Денис Кузнєцов
Крім того, ні парламенту Криму, ні його голові законодавство не надало право звернення до суду. Позивачем може бути Гриценко лише як фізособа. "Призначення будь-кого на держпосаду є актом індивідуальної дії, що узгоджується в адміністративному порядку. А в Кодексі про адміністративне судочинство написано, що органи влади місцевого самоврядування можуть звертатися до суду, якщо їм таке право дано - у Конституції АРК цього немаж",- пояснив юрист асоціації "Об'єднана юридична група" Андрій Панченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас