Бізнес ставлять на лічильник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес ставлять на лічильник

Казна та Політика
660
Така заходи, як стверджує міністр ЖКХ, обійдеться компаніям-постачальникам "у кілька мільярдів гривень". Самі постачальники вважають, що в результаті постраждає споживач.
Міністерство житлово-комунального господарства (ЖКГ) перегляне умови ліцензування діяльності компаній, що надають послуги тепло- і водопостачання житлових будинків.
Про це повідомив міністр ЖКХ Олексій Кучеренко. Тепер однією з умов одержання ліцензії для таких компаній стане стовідсоткове оснащення житлових будинків будинковими лічильниками води та тепла. "Про квартирні лічильники мова поки не йде",- пояснив міністр. Зміна ліцензійних умов міністерство ЖКГ проводить відповідно до розпорядження Кабінету міністрів №838 від 11 червня. "Цим документом уряд поставив за обов'язок всім компаніям, які займаються поставками води та тепла, обладнати будинку системами обліку протягом півтора років",- сказав Олексій Кучеренко.
На його думку, впровадження таких систем обліку буде стимулювати споживачів більш раціонально витрачати воду та тепло і призведе до економії коштів підприємствами ЖКГ.
При цьому витрати на установку встаткування повністю ляжуть на плечі компаній-постачальників води та тепла. "З бюджету нічого виділятися не буде,- заявив Кучеренко.- Не потрібно відкривати магазин, якщо не можеш обладнати його вагами". Міністр додав, що для компаній-постачальників установка лічильників в усій Україні "у сукупності обійдеться в кілька мільярдів гривень".
Залучення коштів мешканців можливо тільки тоді, коли споживачі самі захочуть установити лічильники раніше запланованого терміну. "У таких випадках споживачі будуть кредитувати компанію, а компанія згодом - повертати ці кошти з відсотками",- пояснив Олексій Кучеренко.
Розпорядження №838 також припускає, що здача в експлуатацію нових житлових будинків можлива тільки за умови установки лічильників. За словами міністра, у цьому випадку встановлювати системи обліку зобов'язаний компанія-забудовник.
"Процес установки цих лічильників у Києві йде вже кілька років,- розповів начальник департаменту суспільних зв'язків АП "Київенерго" Олексій Дьомін.- І цей процес затягувався через нестачу коштів". За його словами, після всіх витрат на установку обладнання компаніям прийдеться витратитися на обслуговування та ремонт.
Дьомін вважає, що виходом для компаній-постачальників може стать або підвищення тарифів на воду та тепло, або відкладання інших проектів - таких, наприклад, як реконструкція мереж.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас