М'ясо й борошно призвали із запасу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

М'ясо й борошно призвали із запасу

Аграрний ринок
692
Як стало відомо Комерсанту, у рамках боротьби з інфляцією Кабінет міністрів дозволив продавати м'ясо й борошно з державного резерву підприємствам роздрібної торгівлі, перелік яких буде становити Держкомрезерв разом з Аграрним фондом і Міністерством економіки. Раніше ці повноваження планувалося закріпити за облдержадміністраціями. Учасники ринку не проти торгувати держзапасами, однак за умови, що вони будуть якісними.
За даними Держкомстату, у січні-травні 2008 року ціни на хліб і хлібопродукти виросли на 18,3% (середньорічний ріст - 38,4%), а на м'ясо й м'ясопродукти - на 31,7% (52,7%). Глава Держкомітету по державному матеріальному резерву (Держкомрезерв) Михайло Поживанов повідомив Ъ, що в ході останнього засідання Кабінет міністрів вніс зміни в розпорядження №592-р "Питання стабілізації продовольчого ринку" від 12 квітня.
Раніше Держкомрезерв мав право продавати запаси м'яса через ДП "Ресурспостач" м’ясопереробним підприємствам, що визначає Мінекономіки, за ціною, що встановлювалася як різниця між вартістю закупівлі м'яса й сумою сплаченого ввізного мита. При цьому м'ясо закуповувалося в Держкомрезерв в обсязі, зазначеному в постанові №190-2 від 12 березня, що дотепер не обнародувано.
Відповідно до нового урядового розпорядження, Держкомрезерву також дозволяється продавати м'ясо "підприємствам роздрібної торгівлі". "Принципи ціноутворення при цьому залишаються колишніми",- відзначив пан Поживанов. Він також уточнив, що перелік торговельних підприємств, у яких буде продаватися м'ясо, визначать Держкомрезерв, Аграрний фонд і Мінекономіки. "Ми готові продавати до 500 тис. т м'яса на місяць,- сказав він.- Це дозволить заморозити ціни на м'ясо й утримувати їх до кінця року".
Крім того, у середу Кабмін вніс зміни в постанову "№55 "Про міри щодо забезпечення стабілізації ситуації на ринку зерна й продуктів його переробки в 2007/08 маркетинговому році" від 13 лютого. Цей документ уряд схвалив ще наприкінці травня, змінивши порядок продажу борошна із зерна запасів держрезерву, а також перелік масових (соціальних) сортів хліба, при виготовленні яких використовується борошно з інтервенцій держрезерву. Масовим продуктом був визнаний батон, а надлишки борошна на складах держрезерву відомству дозволили продавати через магазини, переліки яких планувалося затверджувати в облдержадміністраціях.
Тим часом прийнята в травні постанова не була обнародувана й не набула чинності. "Віце-прем'єр Іван Васюник підняв питання про те, чому одні губернатори подають заявки на борошно (з Держкомрезерву), а інші ні. Було ухвалене рішення обговорити це питання за участю губернаторів, але вони ставили палки в колеса й на засідання Кабміну не прийшли",- пояснив Михайло Поживанов.
Тому, за його словами, було вирішено, що перелік торговельних точок, через які будуть продаватися товари з Держкомрезерву, будуть визначати Держкомрезерв, Аграрний фонд і Мінекономіки. Всі інші норми документа, у тому числі про включення батона в список масових сортів хліба, залишилися незмінними.
Представники торговельних мереж готові продавати продукти з Держкомрезерву. "Ми вже реалізуємо цукор з Держкомрезерву й тому зацікавлені в продажі їхнього борошна й м'яса",- сказав генеральний директор мережі "О'кей-Україна" Армен Папазян. Разом з тим торговці стурбовані якістю цих продуктів. "Ми зацікавлені в закупівлях більш дешевих продуктів. Однак крім ціни нас хвилює якість продуктів, особливо м'яса. Хотілося б знати, скільки років воно зберігалося замороженим",- відзначив президент мережі "Фуршет" Ігор Баленко. "Ми будемо купувати тільки якісний продукт, хоча, мені здається, Держкомрезерв стежить за якістю",- додав пан Папазян.
Нагадаємо, у травні на одному з ринків Києва проводився експериментальний продаж м'яса з Держкомрезерву, і тоді продавці висловили претензії щодо його якості. Прийняття цих документів урядом викликало критику в профільному комітеті Верховної ради. "Ми із самого початку виступали проти документів, у яких визначається ручне регулювання продажів запасів Держкомрезерву",- заявив заступник глави парламентського комітету з питань промислової й регуляторної політики й підприємництва Ксенія Ляпина ("Наша Україна-Народна самооборона"). Вона також додала, що вважає подібний підхід "непрозорим і корупційним".
Мінекономіки перегляне обсяги списань через магазинні крадіжки
Міністерство економіки обнародувало проект наказу про затвердження нових граничних диференційованих обсягів списань товарів, що відбуваються в результаті крадіжок на підприємствах торгівлі, що працюють по методу самообслуговування.
У Мінекономіки впевнені, що норми, що діють із 1984 року, втратили актуальність і перешкоджають розвитку сучасних торговельних підприємств.
Обсяги списань будуть залежати від виду товару й розміру торговельного підприємства: для спеціалізованих магазинів вони складуть 0,3-1,8% від вартості, для великоформатних магазинів площею до 1000 кв. м - 0,2-1,3%, до 2000 кв. м - 0,3-1,8%, до 5000 кв. м - 0,3-2%, понад 5000 кв. м - 0,4-2,4%. Аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко відзначає, що цей наказ активно підтримується великими торговельними мережами і є "частковою компенсацією" збитків мереж, що виникли після підписання на початку квітня меморандуму про стабілізацію цін на соціально значимі товари.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас