Ринкова еволюція: за літр бензину - 8 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринкова еволюція: за літр бензину - 8 гривень

Енергетика
3180
Ціни на нафтопродукти в Україні продовжують бити всі рекорди. Таке положення справ у сукупності з інфляцією, цінами на продукти харчування, що ростуть, значним скороченням виробництва вітчизняних бензинів з початку поточного року й початком "гарячого" сезону в аграріїв навряд чи позитивно відіб'ється як на споживчому гаманці, так і на економіці країни.
Вартість одного літра бензину вже в липні, за прогнозами, може досягти від 7 до 8 гривень за літр. Так повільно, але впевнено вартість палива наближається до оцінки в один євро. За оцінками експертів, з початку поточного року вартість нафтопродуктів виросла більш ніж на 23%.
Загрозлива стабільність росту
Протягом тижня з 11 по 18 червня роздрібні ціни на більшість нафтопродуктів у Києві знову підвищилися, відзначили в консалтинговій компанії UPECO. На сьогоднішній день вартість найпопулярнішої марки бензину А-95 на столичних заправках коливається від 6,32 грн./літр до 6,45 грн./літр. У середньому за тиждень ця марка бензину подорожчала на одну копійку. Вартість дизельного палива виросла ще більш істотно: за тиждень паливо додало п'ять копійок. Сьогодні його здобувають від 6,77 грн./літр до 6,87 грн./літр.
Як відзначив виконавчий директор консалтингової компанії UPECO Сергій Куюн, попит на паливо постійно росте, запаси, які були в країні навесні, практично вичерпані, а внутрішнє виробництво бензинів і дизельного палива падає. Не останню роль у зниженні власного виробництва грають і нерегулярні поставки нафти на українські НПЗ. "На всі ці фактори Україна реагує відповідно - підвищенням оптових і роздрібних цін", - додав Куюн.
Так, у січні-травні 2008 року виробництво бензинів в Україні, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, скоротилося на 23,4%, або 429,7 тис. тонн. За даними Мінпаливенерго, виробництво дизельного палива (ДП) скоротилося на 31,2%, або 566,7 тис. тонн, а мазуту - 37,1%, або 600,9 тис. тонн. Загальні потужності по первинній переробці нафти за 5 місяців 2008 року були завантажені на 21,4% (в 2007 році - 26,8%).
Прогнози невтішні
Україна імпортує більше 50% нафтопродуктів. Відповідно, підвищення цін на бензин обумовлено ростом цін на нафту на світовому ринку, вважають експерти. Адже якщо в усьому світі нафтопродукти дорожчають, то в Україні вони ніяк не можуть дешевшати. "На сьогоднішній день Україна виробляє десь на 150 тисяч тонн бензину й приблизно настільки ж дизельного палива менше, ніж прогнозоване споживання на певний період часу. Це означає, що все інше заходить на її територію з імпортними нафтопродуктами, що дорожчають,", - відзначив заступник директора науково-технічного центра "Психея" Геннадій Рябцев.
За словами експерта енергетичних програм центра ім. Разумкова Володимира Омельченка, у підвищенні цін на нафтопродукти немає нічого надприродного, оскільки ціна нафти у світі постійно збільшується, а недопоставка сировини на українські НПЗ і збільшення імпорту нафтопродуктів ще більше підсилює залежність країни від ситуації на світовому ринку. "Однак першопричина сформованої ситуації в тому, що українська нафтопереробка малоефективна з економічної й технологічної точок зору", - додав експерт. "Український ринок бензинів працює з європейським за принципом сполучених посудин, і доти, поки не буде досягнута певна рівновага й ціни максимально близько не підійдуть до європейського рівня, процес підвищення цін на нафтопродукти не закінчиться", - розповів керівник консалтингової компанії "Паливні альтернативи" Віталій Давий. "Ми залежні від тенденцій Європи, тому що поставки імпортних нафтопродуктів у загальному балансі палива України становлять близько 50-60%, так що сьогоднішнє подорожчання - це абсолютно адекватна ринкова еволюція", - впевнений Давий.
Прогнози експертів невтішні. За словами фахівців Мінпаливенерго, до розпалу курортного сезону - середина липня - вартість бензину досягне семи гривень за літр. Ще менш оптимістичні прогнози експерта центра ім. Разумкова Олександра Жолудя. За його словами, бензин у липні може подорожчати до 7,8-8 грн./літр. "Наближення до вартості 7 гривень за літр бензину до середини липня цілком можливо", - погоджується Віталій Давий. Крім того, експерти попереджають: підвищення цін на нафтопродукти приведе до вкрай негативних наслідків, оскільки спричиняє ріст інфляції, подорожчання транспортних витрат й, відповідно, збільшення собівартості практично всіх категорій товарів. Тобто ріст цін на бензин і дизельне паливо приведе до підвищення цін практично на всі групи товарів, наявних на українському ринку.
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас