Китаю запропоновано приєднатися до газопроводу, що зв'яже Іран і Пакистан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китаю запропоновано приєднатися до газопроводу, що зв'яже Іран і Пакистан

Енергетика
81
Уряд Пакистану послав офіційне прохання керівництву Китаю із пропозицією приєднатися до проекту газопроводу, що об'єднає Іран з Індією через територію Пакистану, у тому випадку, якщо індійська сторона не підпише договір на його реалізацію, повідомляє пакистанська Daily Times.
Президент Пакистану Первез Мушарраф уже висловлював цю думку в ході недавнього візиту в Піднебесну. Тоді його китайський колега Ху Цзиньтао попросив відправити йому попередній проект.
Керівництво Пакистану послало докладну доповідь і формальну пропозицію, що, крім того, включає пропозицію про будівництво залізниці, автотраси й протягання кабелю оптичного волокна уздовж дороги на Каракорум, що з'єднає дві країни.
Нагадаємо, що іранський президент Махмуд Ахмадинежад наприкінці квітня побував в Ісламабаді й Нью-Делі з метою наблизити строки будівництва газопроводу, оцінюваного в $7,5 млрд., щоправда, так і не одержавши виразної відповіді від Індії.
Ахмадинежад уже заявляв, що не має ніяких заперечень щодо участі Китаю в проекті газопроводу, якщо не буде ніякої позитивної відповіді з боку Індії. Остаточно прояснити ситуацію допоможе візит міністра закордонних справ Пакистану в Нью-Делі, що запланований на 27 червня.
Індія та Пакистан давно зіштовхуються з недостачею енергоресурсів, але дотепер не можуть домовитися про всі технічні й економічні деталі проекту, якому жорстко протистоїть адміністрація Білого дому.
Відповідно до офіційних джерел у міністерстві нафти Пакистану, будівництво газопроводу планується почати у вересні наступного року й завершити до вересня 2014, але це стане можливим тільки за умови подолання всіма учасниками проекту політичних розбіжностей.
Неодноразово свій інтерес до цього проекту висловлював і російський "Газпром", що, у випадку приєднання до труби, зможе продавати туркменський газ в Індію, а також об'єднати газопровідні системи Росії та Ірану, що зробить створення де-факто газової ОПЕК цілком реальним.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас