Банки почали підвищувати ставки з виданих кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки почали підвищувати ставки з виданих кредитів

Кредит&Депозит
5757
В останні дні тисячі українців одержали листи від своїх банків, у яких говорилося про те, що процентні ставки з вже взятих кредитах зросли. Причому як на іпотеку, так і на кредитні карти, пише газета "Сьогодні".
У листах всі стрілки переводяться на погіршення економічної ситуації в країні, інфляцію та НБУ, що підняв дисконтну ставку до 12%. Причому, підняття ставок коливається від 1,2% до 8%. Найбільше постраждали власники кредитних карток. Приміром, власники елітної Visa Gold в Universal Bank, які раніше мали 22%, тепер одержали 30%.
В принципі, ставки із знову видаваних кредитів підвищуються вже кілька місяців, але підвищення ставок із вже виданим в минулому - це щось новеньке. На щастя, таке практикують далеко не всі банки.
Заступник голови правління одного з банків Владислав Кравець розповів, що вже зараз до нього приходять люди, які постраждали від підняття ставок. "До нас прийшов клієнт із іншого банку, якому підняли ставку з іпотечного кредиту до 30% у гривні, і це при тому, що його кредит був забезпечений добротною нерухомістю в столиці. Зрозуміло: банку потрібні гроші, у нього проблеми з ліквідністю, і він змушує позичальників".
"Підвищення ставок кредитування та інші негативи пов'язані із цим наслідком - це класичний метод боротьби з інфляцією", - заспокоює населення економіст Міжнародного інституту перспективних досліджень Олександр Жолудь. Втім, серед клієнтів банків вже пройшли чутки, що провиною не боротьба з інфляцією, а банальна змова банкірів: вони спочатку низькими ставками заманили клієнтів, а потім разом їх підняли. Щоправда, Жолудь із цим не згодний. "Змови між банками не було. Просто зараз банки змушені позичати гроші на міжбанку за більш високими ставками,ніж це було тоді, коли проходили рекламні кампанії із продажу кредитних карт", - пояснив він.
Підготуватися до підвищення ставки з кредиту неможливо - хіба що морально. Адже сьогодні всі без винятку банки прописують у кредитних договорах своє право підвищити ставку з кредиту в кризовій ситуації. Якщо банк все-таки підняв ставку, вдаватися до відчаю не варто, адже подорожчав займ (іпотечний або автокредит) ще до набрання чинності новою ставкою можна рефінансувати в іншому банку. Тобто, говорячи людською мовою - піти в новий банк і взяти там кредит на більш вигідних умовах (попередньо, домовившись зі старим банком про переоформлення застави). Правда, для цього фактично прийдеться пройти всю процедуру одержання кредиту із самого початку.
Можна й змиритися з новою ставкою, як говориться, до кращих часів. Щоправда, банки навряд чи будуть у такому ж автоматичному режимі, як сьогодні, знижувати ставки після того, як криза затихне. Але про це їх можна попросити "по-гарному", звернувшись у банк із відповідною заявою.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас