Буша обвинувачують в "потаканні своїм друзям-нафтовикам" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Буша обвинувачують в "потаканні своїм друзям-нафтовикам"

Енергетика
130
Заклик президента США Джорджа Буша до Конгресу скасувати діючу 27 років заборону на буріння на континентальному шельфі, щоб зменшити залежність країни від нафтового імпорту, викликав бурхливу реакцію на Капітолійському пагорбі.
Демократи заявили, що початок експлуатації родовищ на шельфі в цей момент не дасть ефекту в короттерміновій перспективі. "Рада за енергетичною інформацією попередила, що навіть якщо ми негайно почнемо видобуток у відкритому океані, ціни не впадуть до 2030 року",- вказав лідер демократів у Сенаті Гарри Рейд.
"Незважаючи на те, що говорить республіканський кандидат Джон Маккейн разом зі своїми друзями-нафтовиками, факт полягає в тому, що США володіють лише 3 % світових запасів неопрацьованої нафти, а використають майже чверть із них", - додав сенатор Рейд.
З 1981 року в Америці прийнятий закон, що забороняє буріння на "зовнішній континентальній платформі" але, незважаючи на це, і діючий президент і кандидат Маккейн наполягають на його скасуванні. Останній, виступаючи в Техасі, назвав ще більші обсяги нафти, які його країна змогла б одержати на шельфі - 21 млрд. барелів, що перевершує прогноз Білого дому на 3 млрд.
Крім буріння шпар в океані, Буш запропонував й інші ініціативи, серед яких - дослідження в національному заповіднику на Алясці. Ця ініціатива не нова, і президент вже безуспішно звертався до неї й раніше, коли Конгрес ще був у руках його товаришів по партії.
Із цієї причини Буша неодноразово критикували, обвинувачуючи його в тому, що він хоче зробити "ще один подарунок нафтовим компаніям, які й без того кладуть у кишеню мільйони доларів за рахунок платників податків" на шкоду навколишньому середовищу. "Замість того щоб потурати своїм друзям-нафтовикам, президент мав би шукати рішення для того, щоб зменшити нашу залежність від нафти та підтримати розвиток обновлюваної енергії", - сказав сенатор Рейд.
Тим часом, ціни на паливо на внутрішньому ринку США продовжують рости: середня ціна бензину подолала позначку в $4 за галон (3,78 літри). Перетворившись у потужний подразник для населення США, тема забезпечення енергією та паливом перетворилася в одну з гарячих тем виборчої компанії, а тому може вплинути на вибір американцями наступного президента США 4 листопада.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас