Київський ринок оренди житла легалізації не піддається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київський ринок оренди житла легалізації не піддається

Нерухомість
963
Сьогодні, напевно, вже кожен третій - четвертий мешканець столиці або знімає або здає в оренду квартиру...
Тим часом цей ринок практично на сто відсотків залишається "у тіні", у результаті чого державна скарбниця втрачає мільйони доларів. Ця обставина час від часу надихає владу на нові безуспішні спроби легалізації ринку оренди.
Є за що боротися
Недавно представники Київської влади й податкової адміністрації оголосили рейд по виявленню несвідомих платників податків. Цього разу під ними варто розуміти власників квартир, які нелегально надають в оренду власну нерухомість. За даними АН "Самсон" " на столичному ринку оренди житла щомісяця присутнє біля від 3500 до 4500 пропозицій і більше. Зокрема в травні, коли спостерігається традиційний сплеск, в оренду пропонувалося 4360 квартир за ціною: 1-кімнатні - по $ 450-2500; 2-кімнатні - по $ 600-4000, 3-х - по $750 -7000 й 4-х кімнатні - по $1000-8000 за місяць проживання.
Є пропозиції й по 10000 і більше за місяць. Крім того існує практика подобової та навіть погодинної оренди, що значно дорожче. Кількість пропозицій останнім часом збільшується. Ріст цін на житло призупинився, спекулятивний ринок житла трохи втратив свою привабливість і власники квартир, придбаних з метою наступного перепродажу, тепер викинули їх на ринок оренди.
За твердженням риелторів, загальну суму грошей, що обертається на ринку оренди, житла підрахувати неможливо - такої статистики просто не існує. Як відомо, український закон про оподатковування в цьому випадку вимагає сплати 15-20% від прибутку. І якщо навіть припустити, що в середньому київська квартира здається за ціною 1000 доларів на місяць, то виходить, що щомісяця держава у вигляді податків губить майже мільйон доларів. Але насправді ця сума набагато більше.
Із завидною завзятістю
Оголошений рейд - це не перша спроба навести порядок у цій сфері. За словами представників Державної податкової адміністрації міста Києва, їхні співробітники разом із правоохоронними органами й представниками ЖЕКів вже протягом декількох місяців намагаються виявляти несвідомих громадян, аналізуючи інформацію, розміщену на дошках оголошень, у ЗМІ, але без особливих результатів.
И навіть "наведення" місцевих дільничних, працівників комунальних служб і громадян, що анонімно надають інформацію, що цікавить, мало допомагають. Практично всі спроби залучити порушників до відповідальності зводяться " на ні", тому що орендарі квартир або взагалі відмовляються спілкуватися й буквально не пускають на поріг представників фіскальних служб, або представляються далекими родичами або гостями хазяїв, які з люб'язності й зовсім безкоштовно дали притулок їм на час.
Таке поводження орендарів легко пояснити причинами цілком простими: у випадку, якщо орендодавця змусять чесно платити податки, не говорячи про штраф, у черговий раз варто очікувати підвищення вартості оренди. А тому всім вигідно дотримуватись добрих відносин. Тим більше що, за словами Дмитра Федотенка, фахівця з нерухомості компанії "Самсон", у більшості випадків орендар та орендодавець обходяться оформленням "сейфового" договору, що, знову ж з метою економії, навіть не засвідчується в нотаріуса, і відповідно, не має законної чинності, будучи по суті лише "джентельменською" угодою між сторонами. "У моїй практиці, - зізнається Д.Федотенко, - не було випадків оформлення договорів і завірених нотаріально. Інша справа, коли квартира здається під офіс. У цьому випадку, як правило, все робиться легально". Але й у тоді держава недоодержує можливих доходів: реєстрація СПД (суб'єкта підприємницької діяльності) надає право платити єдиний податок в 200 грн і вважати себе чистим перед державою.
До речі сказати, іноді, про всякий випадок "для податкової", у договорі вказується занижена вартість оренди й цим, до речі кажучи, найчастіше користуються знову приїжджі іноземці. Вони не визнають усних домовленостей і платять тільки суму, зазначену в офіційному документі, що нерідко стає причиною конфлікту.
Перед законом усі рівні?
За словами Людмили Денисюк, заступника голови Київської міської державної адміністрації з питань підприємництва, 90 % доходів від підприємницької діяльності українських громадян як і раніше залишається в тіні, а сектор ринку оренди житла - на всі сто. "В умовах сформованої економічної й політичної ситуації в країні, - пояснює Людмила Всеволодівна, - це легко пояснити: громадяни не довіряють державі й усіляко намагаються самостійно вирішувати свої проблеми. І якщо якась бабуся здає свою квартиру в центрі, щоб вивчити онука, а сама при цьому тулиться в чужій комірчині на Троєщині, це не можна назвати злочином. Інша справа, коли люди спеціально скуповують нерухомість, у тому числі квартири в новобудовах, тим самим створюючи ажіотаж і підігріваючи ринок, саме з метою подальшої здачі її в оренду".
Не секрет, що ці заповзятливі громадяни в такий спосіб організують досить прибутковий приватний бізнес - одержують доход від оренди відразу декількох ( іноді 10-20 і більше) квартир. При цьому платять 200 грн на місяць й, показуючи в податковій мінімальний доход, сплять спокійно.
Втім, є й інша думка. "Нелегальність ринку оренда квартир, - вважає Руслан Кизлайтис, провідний спеціаліст компанії "Ред", - можна пояснити не тільки прагненням ухилитися від податків. Я вважаю, що багатьох зупиняє існуючий порядок оформлення й реєстрації всіх документів - це процедура більш ніж стомлююча. На мій погляд, якби існувала можливість все робити, приміром, через Інтернет, то більша частина громадян не ухилялася б від сплати податків, тим більше що єдиний податок в 200 грн - це не сума. Але в цьому, очевидно, ніхто особливо не зацікавлений".
Риелтори нагадують, що ніхто з нас зовсім не зобов'язаний впускати до себе в будинок міліціонерів і податківців. Таке право дають тільки спеціальні документи, але нерідко під видом легальної перевірки приходять бажаючі "збити грошей" і не більше. Довести, що розповідь орендаря - усього лише "легенда", практично неможливо. Таким чином, навіть будучи впевненими в тому, що порушник виявлений, у правоохоронних органів немає офіційних підстав оштрафувати його навіть по мінімальних тарифах. За словами податківців, поки таких прецедентів не було.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас