Інфляція відкладається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція відкладається

Казна та Політика
753
Витрати бюджету не будуть збільшені на 30 млрд грн, поки Нацбанк не погодить урядовий прогноз інфляції на цей рік - 15,3%. Як з'ясував Комерсант-Україна, Нацбанк не погоджується з оцінками Кабміну, тому що вважає, що ріст цін буде набагато вище - його експерти прогнозують інфляцію в 23,9%. Враховуючи, що й президент, і уряд наполягають на корекції бюджету, чиновники будуть змушені домовлятися, впевнені експерти.
За їхніми оцінках, новий прогноз інфляції може бути визначений на рівні 18%.
Вчора Кабінет міністрів у черговий раз відклав розгляд змін у закон про держбюджет на 2008 рік через непогодженість ключових макропоказників, від яких залежить його виконання. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що пішла на цей крок "на прохання президента України". "На сьогоднішній день є повністю погоджений між Кабміном і Нацбанком проект нових макропоказників, але вчора президент взяв якийсь тайм-аут для того, щоб погодити ці макропоказники",- підкреслила прем'єр. Секретаріат президента (СП) відразу ж спростував провину глави держави в затягуванні прийняття виправлень у бюджет.
Перший заступник головы СП Олександр Шлапак заявив, що між Кабміном і НБУ дотепер є розбіжності в прогнозах, які, як він сподівається, їм удасться погодити протягом тижня. "Уряд декларує один рівень інфляції, НБУ - інший, уряд пропонує не міняти розміри валютного коридору, НБУ - давно їх змінив",- сказав пан Шлапак.
Бюджетні виправлення - збільшення держвитрат на 30,4 млрд грн - уряд хотів затвердити ще на своєму минулому засіданні, коли був оголошений новий прогноз інфляції - підвищення з 9,6% до 15,3%. Але дотепер цей показник не погоджений із НБУ.
Як стало відомо, непоступливість Нацбанку викликана його більше песимістичними очікуваннями. У період підготовки до проведення ревальвації гривні (офіційний курс гривні був змінений НБУ з 5,05 грн/$ до 4,85 грн/$ 21 травня) регулятор розробив прогнозні сценарії розвитку економіки України при двох імовірних курсах гривні до долара - 5,05 грн/$ й 4,85 грн/$ (див. довідку). Тоді в центробанку підрахували, що після зміцнення гривні індекс споживчих цін в 2008 році складе 23,9% і знизиться в порівнянні з первісними очікуваннями на 1,5%, в 2009 році - відбудеться зниження інфляції до 16,3%.
За даними Держкомстату, середньорічна інфляція в травні склала 31,1% (у січні-травні - 14,6%).
У Нацбанку вчора сказали, що дані не є офіційними прогнозами НБУ. "Ми не публікували прогнозні сценарії, тому, якщо ви їх якимсь образом дістали, це не є офіційним документом,- заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.- Я не знаю, яким образом ви одержали інсайдерську інформацію: хтось вам її продав або ви украли її? Я крадені речі не коментую". Довідатися офіційний прогноз Нацбанку по інфляції на 2008 рік вчора не вдалося.
Високопоставлене джерело в уряді повідомило, що їхній прогноз в 15,3% не є остаточним і вони розглядають варіант 18-процентної інфляції. А міністр економіки Богдан Данилишин сказав, що консультації з Нацбанком щодо макропоказників уже почалися, але остаточний показник інфляції буде затверджувати Кабмін. "У Мінекономіки завжди один варіант - той, котрий прийме Кабмін. Нацбанк інфляцію не затверджує",- додав чиновник.
Узгодження макропоказників може затягтися на кілька тижнів, адже в НБУ й Кабміну занадто різні позиції, відзначають економісти. Аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан називає прогноз НБУ в 23,9% песимістичним, а варіант Кабміну в 15,3% - нереальним. На її думку, у сформованих інфляційних умовах показник в 20% найбільш імовірний. "Урожай буде гарний, тому буде зниження цін на товари сільгоспвиробників",- впевнена пані Белан.
У той же час директор економічних програм Центра ім. Разумкова Василь Юрчишин вважає, що прогноз центробанку цілком реальний, але це не є катастрофою - наприклад, Росія до 2004 року теж переживала інфляцію більше 20%, але продовжувала "рости й розвиватися". На його думку, чиновники погодяться на середній варіант - 18-19%. "Для уряду визнати, що інфляція буде високою,- значить підсилити політичні розбирання,- говорить пан Юрчишин.- З іншого боку, чим менше уряд заявить інфляцію, тим менше будуть доходи бюджету, що полегшить їм його виконання".
Навіть якщо прогноз інфляції не погодять, зміни в бюджет внесені будуть, додають експерти. За словами аналітика Міжнародного центра перспективних досліджень Олександра Жолудя, бюджет готувався на старих показниках (інфляція 9,6%), а нові прогнози дадуть більш високі цифри, наприклад, номінального ВВП. "А це через перерозподіл значно збільшить обсяги доходів, які будуть у розпорядженні Кабміну,- говорить він.- Прийняття бюджету в нас питання політичне, і всі з радістю йдуть на його збільшення й розподіл коштів між бажаючими".
Внутрішні макроекономічні прогнози Нацбанку
Джерело: НБУ
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас