Головною загрозою інвестиціям називають аже не кризу, а високу інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Головною загрозою інвестиціям називають аже не кризу, а високу інфляцію

Казна та Політика
368
У ході щомісячного міжнародного дослідження Merrill Lynch були опитані респонденти, під управління яких у цілому перебуває $718 млрд. Відповідно до результатів червневого опитування, кредитна криза перестає бути найбільш серйозною загрозою стабільності на фінансових ринках, однак серед інвесторів все більше ростуть побоювання відносно інфляції. У червні 65% респондентів (проти 23% у травні) основною загрозою порахували грошово-кредитні ризики.
"Зараз шок від наслідків інфляції вже наступив,- відзначає глава підрозділу Merrill Lynch з питань світової економіки Алекс Пателіс.- Сьогодні важливо те, скільки протриває цей шок, як на нього відреагують ринки і які політичні рішення будуть прийняті". Експерти прогнозують, що тільки під кінець року інфляція може почати зниження за рахунок підвищення процентних ставок. "Ринок починає усвідомлювати, що процентні ставки в усьому світі є занадто низькими,- вважає головний стратег Merrill Lynch в галузі європейських ринків акціонерного капіталу Карен Олні.- На наш погляд, до жовтня Європейський центральний банк удвічі збільшить ставку, і його прикладу підуть інші центральні банки".
Побоюючись уповільнення росту світової економіки та очікуючи підвищення процентних ставок, інвестори скорочують свої вкладення в акції - 27% з них воліють не вкладати коштів у цей клас активів, що є рекордним показником за останні десять років. Тільки 1% опитаних вважають акції недооціненими, у березні такої думки дотримувалися 25% учасників опитування.
"Логіка інвесторів цілком зрозуміла: ринок залишається волатильним - щоденні коливання індексів розвинених країн на 1-2% сталі звичною подією",- думає головний економіст банку "Траст" Євген Надоршин. У той же час із 31% у травні до 42% у червні виросло число інвесторів, які високо оцінюють наявні кошти.
Оцінюючи перспективи інвестицій у фондовий ринок, інвестори акцентують свою увагу на ризиках вкладень у банківський сектор і покладають великі надії на нафтогазовий. Відповідно до дослідження, у червні різниця відносно європейських інвесторів до нафтової галузі, що стрімко розвивається, і потерпілому від кризи банківському сектору є безпрецедентною. Із квітня більш ніж у два рази, до 62%, виросло число інвесторів, які воліють вкладати коштів в акції компаній нафтогазового сектора. Одночасно в три рази, до 62%, за останні два місяці виросло число інвесторів, які вважають сектор банківських послуг безперспективним.
"Інвестори задаються питанням, коли потрібно буде продавати акції нафтових компаній і знову купувати акції банківського сектора,- відзначає Карен Олні.- Фундаментальні показники повністю промовляють на користь нафти. Акції цього сектора мають найвищий потенціал прибутковості в Європі й одночасно є одними з найдешевших".
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас