Кому дістанеться "Олімпійський" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому дістанеться "Олімпійський"

Казна та Політика
495
Тайваньска компанія Archaisa, що виграла тендер на реконструкцію НСК "Олімпійський", визначилася з одним з підрядників будівництва. Першу чергу робіт на головному об'єкті проведення чемпіонату з футболу Євро-2012 виконає столична компанія "Мостобуд", що спеціалізується на будівництві мостів. Вона займеться демонтажем частини конструкцій стадіону й уже підготувала відповідний план.
Хто затягує реконструкцію
Однак, як стверджують в Archaisa, "Мостобуд" не може приступити до роботи, оскільки не має даних про конструкції стадіону, які Міністерство зі справ сім’ї, молоді й спорту повинне було надати ще в травні. "Через це тайваньским архітекторам доводиться робити необхідні виміри майже вручну", - розповідає представник інтересів компанії Archaisa, партнер юридичної компанії "Василь Кисиль та партнери" Олександр Хоменко.
У Мінсім’ї говорять, що в затримках винуваті самі тайваньці. "Зі старту переговорів з Аrсhasia Design Group Limited міністерство надавало всю необхідну допомогу в реалізації проекту, але компанія неодноразово показувала свою неготовність справлятися з поставленими завданнями в зазначений термін, - стверджують у прес-службі відомства. - Це підтверджує думку експертів УЄФА про відсутність у компанії базових принципів з проектування стадіонів та організації безпеки".
Олександр Хоменко вважає заяви чиновників абсурдними: "У відомства є сумніви в юридичному статусі компанії? Тоді виникає зустрічне питання, як "сумнівну компанію" могли допустити до участі в конкурсі по реконструкції стадіону".
Претенденти на генпідряд
Через нерозуміння між Мінсім’ї та Archaisa затягується ухвалення рішення по генпідряднику будівництва. Раніше голова Нацкомісії з питань підготовки й проведення Євро-2012 Євгеній Червоненко стверджував, що Мінсім’ї нав'язує Archaisa одну з українських компаній. Нібито в цьому справжня причина скандалу між сторонами.
Як стало відомо " ДЕЛУ", нині активний інтерес до проекту проявляє компанія "Київміськбуд". "Дійсно, ми зверталися до Archaisa з листом, у якому виявили своє бажання брати участь у конкурсі, - розповідає начальник управління генпідряду "Київміськбуду" Володимир Петруненко. - Але поки, наскільки я знаю, ніякого рішення не прийнято".
Такий же лист тайваньцям написали керівники "Київпроекту". У ньому компанія заявила про бажання брати участь у реконструкції стадіону як головний проектувальник.
Ще один імовірний кандидат на реконструкцію - той же "Мостобуд". "Тайваньскі архітектори зацікавлені в нашій участі в проекті, тому що "Мостобуд" брав безпосередню участь у будівництві "Олімпійського", - сказав радник директора по зв'язках зі ЗМІ "Мостобуду" Віктор Коробков. - Ми знаємо всі нюанси й зможемо надати необхідну допомогу".
На участь у реконструкції стадіону може претендувати українсько-французьке підприємство "Основа-Солсиф". У самій компанії стверджують, що поки ніяких, навіть неофіційних пропозицій від Arshasia їм не надходило.
"ДЕЛУ" також стало відомо, що в одному з етапів реконструкції візьме участь тайваньска компанія Ruentex Engineering & Construction. "Представники цієї фірми зустрічалися із чиновниками з Міністерства спорту й обговорювали можливі шляхи співробітництва, - пояснив співрозмовник у відомстві. - Але про офіційне підписання контракту мова поки не йде".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас