ВВП приростає торгівлею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП приростає торгівлею

Казна та Політика
268
Як повідомив Держкомстат, зростаня ВВП України в травні 2008 р.- у порівнянні із травнем минулого року - прискорився до 7,2%, у порівнянні з 6,7% у квітні.
За підсумками перших п'яти місяців, зростання ВВП склало 6,4%, тоді як за підсумками чотирьох місяців він був нижче (6,2%). Прискорення відзначається в торгівлі та ремонті (з 15,3% до 15,8%), будівельній (з 4,6% до 4,8%) і переробної промисловості (з 9,4% до 9,5%). З іншого боку, у сільському господарстві зростання збереглось на рівні 0,4%, у транспорті тв зв'язку він почав уповільнюватися (з 8,2% до 7,9%), а в будівництві прискорюється падіння (з 2,7% до 3,8%).
Комітет також опублікував статистику зовнішньої торгівлі, відповідно до якої негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами швидко погіршується - за перші чотири місяці воно досягло $7,3 млрд. Негативне сальдо торгівлі за перші чотири місяці цього року виявилося вищим в 2,5 рази, ніж за той же період минулого. При цьому немає ніяких ознак уповільнення росту імпорту. При досить бурхливому росту експорту на 30,9% (до $19,3 млрд.) у порівнянні з минулим роком імпорт виріс безпрецедентно швидко - на 50,3% ($26,7 млрд.).
Серед великих товарних груп найбільш різко виріс обсяг закупівель імпортних автомобілів - їх українці купили на 80% більше, на загальну суму $3,6 млрд. Закупівлі іномарок тепер обходяться Україні дорожче, ніж весь газ, що наша країна імпортувала за той же період на суму $3,3 млрд.
Як повідомив міністр економіки Богдан Данилишин, найбільший внесок у приріст економіки (4,8% з 6,4%) за минулі п'ять місяців дали торгівля, переробна промисловість, а також транспорт і зв'язок. При цьому рівно 2% з них довелося на зростання торгівлі. Іншими словам, як відзначає Валерій Геєць, член ради Нацбанку, "економіка багато в чому починає рости за рахунок приросту віртуального сектора - торгівлі, що, у свою чергу, росте за рахунок продажів бурхливо зростаючого імпорту на внутрішньому ринку, що взагалі є нездоровою ситуацією".
Президент Віктор Ющенко днями так прокоментував поточну ситуацію з ростом економіки: "Останні чотири місяці темпи приросту ВВП нижче 10%. Такого не було останні три роки. Інакше кажучи, якщо не буде скоректована бюджетна політика, не буде відкрите ефективне фінансування державних програм і в національну економіку не будуть пущені гроші, а уряд не буде стимулювати підігрів економіки, ми прийдемо до заморожування економічних темпів падіння валового продукту".
За даними Держкомстату, структура роздрібного товарообігу також змінюється не на користь вітчизняних виробників. Так, за перший квартал цього року через торговельну мережу в країні продано товарів на 50,1 млрд. грн., при цьому частка вітчизняних товарів у загальних продажах становить 62,3%, що на 2,1% менше, ніж роком раніше. І якщо частка вітчизняного харчопрому на ринку росте (88,3%, тоді як роком раніше - 87,9%), у непродовольчій групі ситуація погіршується. Так, імпорт аудіо- і відеотехніки, одягу, електропобутових приладів і комп'ютерної техніки на ринку становить понад 90%, а частка імпортних автомобілів у грошовому вираженні склала 70%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас