Кому довірити мільйон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому довірити мільйон

Фондовий ринок
800
З березня по середину червня ліцензії одержали більше 30 вітчизняних компаній. Правда, необхідно відзначити, що багато хто з фондовиків й раніше надавали схожу послугу, що оформлялася як договір на брокерське обслуговування. " ДЕЛО" з'ясувало, які переваги й недоліки нової фінансової послуги.
Кожному клієнтові - по портфелю
На перший погляд може здатися, що різниця між управлінням цінними паперами й інвестфондами вкрай незначна: і перші, і другі розміщають гроші інвесторів, причому в ті самі інструменти - в основному в акції й облігації вітчизняних компаній. Проте між цими продуктами загального не так вже багато.
"Основна відмінність і перевага довірчого управління перед інвестфондами полягає в індивідуальному підході до інвестора. Це стосується як самого продукту, так і клі-ентського сервісу", - пояснює керівник відділу по роботі з великими приватними клієнтами групи компаній "Трійка Діалог" Ваган Амичба.
Простіше говорячи, в інвестиційному фонді гроші всіх вкладників акумулюються в єдиний пул, після чого вже із загальних коштів формується портфель. А при довірчому управлінні коштів інвесторів не "змішуються" - для кожного клієнта створюється індивідуальний портфель.
Крім того, на розміщення коштів інвестфондів накладені тверді законодавчі рамки. Приміром, відкриті та інтервальні пайові фонди можуть інвестувати в акції не більше 40% своїх коштів. У той же час при довірчому управлінні ніяких обмежень немає. "За бажанням інвестора всі 100% його коштів ми можемо розмістити у позалистингові акції або "сміттєві" облігації", - говорить керівник інвестиційних проектів компанії "Атек-Інвест" Надія Степанко.
Ще однією перевагою нової послуги є можливість не просто вибирати готову інвестиційну стратегію (як це відбувається при вкладенні у фонди), але й брати активну участь у її розробці. "Інвестиційна стратегія для кожного вкладника індивідуальна. Вона залежить винятково від побажань клієнта й рекомендацій управляючого", - говорить директор департаменту приватного банкинга компанії "Конкорд Капітал" Наталя Казначеєва.
Надодаток до всього при довірчому управлінні компанія виділяє інвесторові персонального портфельного менеджера, що буде консультувати його із всіх питань, пов'язаних з інвестуванням і відкриттям рахунків, по оподатковуванню й тенденціям ринку.
Інвестиції на свій розсуд
Одне із ключових питань, що цікавить кожного інвестора, - очікувана прибутковість його вкладень.
И тут перевага на стороні нової послуги. Віддавши свої гроші в довірче управління, інвестор може заробити набагато більше, ніж вклавши кошти в інвестфонди. Багато в чому це обумовлено тим, що всі кошти можуть бути інвестовані у фінансові інструменти з максимальною потенційною прибутковістю. Крім того, управляюча компанія може спробувати заробити інвесторові додатковий прибуток за рахунок спекуляцій на курсових коливаннях цінних паперів.
Правда, не варто забувати про значні ризики таких вкладень. Адже через відсутність законодавчих обмежень за структурою портфеля клієнт повністю покладається на досвід упраляючого й власну інтуїцію. Тому компанії, пропонуючи послугу довірчого управління, найчастіше орієнтують майбутніх клієнтів не тільки по очікуваному доході, але й за рівнем ризику цих інвестицій.
Наприклад, у компанії "Тект-Трейд" для клієнтів довірчого управління пропонують 8 базових стратегій з різною очікуваною прибутковістю й ризиком. Найконсервативніша стратегія - портфель "Блакитні фішки" - має передбачувану прибутковість 30-40% річних з 15%-им рівнем ризику (імовірністю того, що очікувана прибутковість не досягне заявлених параметрів). Найбільш ризиковий портфель - "Компанії малої капіталізації" - має очікувану прибутковість 70-100% річних. Правда, передбачуваний ризик цього портфеля становить близько 45%.
Крім ринкових ризиків, кошти в довірчому управлінні піддаються ще однієї істотної небезпеки. Справа в тому, що на законодавчому рівні механізм реалізації цієї послуги поки не прописаний - положення, що регулює всі нюанси управління цінними паперами, ДКЦПФР планує випустити тільки в наступному році.
Недолік розміром у мільйон
Є в довірчого управління ще один істотний мінус - величезна, як для більшості жителів України, сума первісних інвестицій. В українській "Трійці Діалог" нижня планка становить 1,2 мільйони гривень, у компаніях "Конкорд Капітал" й "Тект-Трейд" - 1 мільйон, в "Укранеті" починають із 500 тисяч, а в "Атек-Інвесті" спробують заробити й на 100 тисячах гривень.
Не варто забувати й про комісійні. "Класична форма винагороди управляючого активами - це комбінація зі стандартної й преміальної винагороди. Перше прив’язується до поточної вартості активів (1-3% від вартості активів у рік), а друге - до позитивного приросту активів за певний період (10-25% залежно від приросту)", - розповідає Амичба.
Крім плати управляючим, доведеться розщедритися ще й на послуги хоронителя цінних паперів і банку (до 1000 гривень у рік). Не варто забувати також про державу, що наприкінці кожного фінансового року обов'язково попросить свої 15% від інвестдохода.
Проте вітчизняні управляючі з оптимізмом дивляться на майбутнє довірчого управління. "За різними оцінками, в Україні налічується від 40 до 50 тисяч чоловік, чий річний доход перевищує 1 мільйон доларів. Навіть 10-15% від цього числа - великий потенціал для сфери довірчого управління", - вважає Ваган Амичба.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас