Економічні експерти пророкують Україні важкі часи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічні експерти пророкують Україні важкі часи

Казна та Політика
3937
Воно хоча й підтвердило короткострокові рейтинги України на рівні В по зобов'язаннях в іноземній і національній валюті, а також рейтинг країни uaAA по національній шкалі, але знизило довгостроковий рейтинг України по зобов'язаннях в іноземній валюті з рівня ВВ- до рівня В+ і довгостроковий рейтинг по зобов'язаннях у національній валюті з рівня ВВ до рівня ВВ-. Причому, що цікаво, серед причин зниження рейтингів S&P називає недостатні заходи щодо боротьби з інфляцією, у той час як в Україні в травні мало місце істотне зниження темпів росту споживчих цін, і уряд оголосив про привабливі інфляційні перспективи на червень.
Реакція прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на таку звістку від S&P була досить нервовою. "Все це досить умовні й суб'єктивні речі... Це не єдине рейтингове агентство у світі", - заявила вона, підкресливши при цьому, що результати різних компаній дуже часто істотно відрізняються. Об'єктивною ж оцінкою роботи українського уряду Тимошенко назвала високі економічні результати, досягнуті за 5 місяців.
Треба сказати, що в Юлії Тимошенко є причини із прохолодою ставитися до реляцій про діяльність уряду під її керівництвом від агентства Standard & Poor's. Нагадаємо, у квітні 2007 року, коли Президентом Ющенком було ухвалене рішення про розпуск Верховної Ради, дана міжнародна компанія переглянула прогноз рейтингу України зі "стабільного" на "негативний". І тоді аналітики S&P висловили припущення, що у випадку проведення в Україні дострокових виборів навряд чи буде сформовано уряд, орієнтований на проведення необхідних країні реформ. Особливо вони побоювалися приходу до влади Юлії Тимошенко, пророкуючи в цьому випадку значний ріст цін на газ, імпортований для потреб промисловості з Росії. Однак інше світове рейтингове агентство Fitch не стало тоді переглядати ні рейтинги, ні прогнози рейтингів України, і, можливо, у тому числі ця обставина пояснює зміст натяку Тимошенко про "результати різних компаній".
Дійсно, такі невтішні, у першу чергу, політичні судження експертів S&P щодо персони Юлії Тимошенко, так ще й такі, що стають підставою для погіршення фінансових рейтингів, виглядають, щонайменше, дивно. У зв'язку із чим потрібно сказати кілька слів про саме агентство та його діяльність.
Компанія Standard & Poor's утворилася в результаті злиття в 1941 році двох корпорацій: Standard Statistics й Poor's Publishing Company. S&P привласнює рейтинги за міжнародною шкалою (по зобов'язаннях у національній та іноземній валюті), а для деяких країн і по національній шкалі. Агентство використовує національні шкали у Швеції, Франції, Канаді, Австралії, Мексиці, Аргентині, Бразилії, на Тайвані, у Росії (з 2001 р.), у Казахстані (з 2004 р.), і в Україні (з 2005 р.). Мова йде про кредитний рейтинг, що виражає думку агентства щодо здатності й готовності боржника (емітента) вчасно й у повному обсязі виконувати свої фінансові зобов'язання.
Емітентами можуть бути як уряди країн, так і компанії, банки, підприємства житлово-комунальної сфери, страхові організації, фонди, загалом, всі, хто в процесі своєї економічної діяльності позичають.
Відповідно до інформації від представників самої компанії, у штаті Standard & Poor's сьогодні налічується більше 6,5 тисяч співробітників, які працюють в офісах компанії, розташованих в 22 країнах світу; у їхньому числі - більше 1500 аналітиків.
Нарешті, одна немаловажна деталь. У країнах СНД агентство має лише одне представництво. Воно йменується представництвом компанії Standard & Poor's у Росії й СНД (20 аналітиків на постійній основі), а його офіс розташований у Москві. І можливо у зв'язку з останньою обставиною виникають сумніву в політичній неупередженості деяких висновків агентства. Адже якби представництво S&P у СНД розташовувалося не в Москві, а, скажемо, у Києві або Тбілісі, то не були б у цьому випадку оцінки агентства у відношенні, зокрема, України трохи іншими?..
До речі, претензії в частині об'єктивності рейтингів агентства S&P виражаються й урядами інших держав. Наприклад, як недавно стало відомо, Комісія з коштовних паперів і бірж США (Securities and Exchange Commission - SEC), можливо, рекомендує заборонити трьом рейтинговим агентствам, у числі яких й Standard&Poor's, консультувати інвестиційні банки з питань одержання високих рейтингів для цінних паперів, забезпечених активами.
Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на обізнані джерела. SEC уже з минулого року розслідує діяльність цих кредитних рейтингових агентств і прагне ліквідувати конфлікт інтересів між агентствами й інвестиційними банками, які платять агентствам за присвоєння рейтингів цінним паперам. Нові рекомендації SEC можуть також включати розкриття інформації про те, наскільки точно рейтинги оцінювали ризик дефолтів.
Загалом, в українського уряду є причини ставитися до обнародуваних недавно висновків агентства Standard & Poor's з деякою "обережністю". Однак так уже збіглося, днями були оголошені несприятливі економічні прогнози для Києва ще однією міжнародною організацією. Точніше буде сказати, дані оцінки стосувалися декількох держав, але серед них й Україна.
Минулого тижня Всесвітній Банк опублікував доповідь "Фінансування Глобального Розвитку" , у якому міститься висновок, що держави, що розвиваються, які найбільш активно позичають гроші на зовнішніх ринках - серед них Росія, Україна й Казахстан - ризикують найбільше постраждати від світової фінансової кризи.
У доповіді говориться, що в 2007 році обсяг прямих інвестицій у світі склав $1.7 трлн., з них $471 млрд. були отримані країнами, що розвиваються. Тут лідерами стали Китай (одержав $84 млрд.), Росія ($22 млрд.) і Бразилія ($16 млрд.), а в десятку найбільших одержувачів прямих інвестицій також увійшла Україна ($9.9 млрд., 9-і місце). За обсягом же іноземних кредитів на першому місці виявилася Росія (російські фірми одержали $89.1 млрд.), а Україна замкнула першу десятку ($7.2 млрд.).
У зв'язку з цим ВБ попереджає, що держави, які найбільше активно позичають гроші на зовнішніх ринках (до їхнього числа відноситься Росія, Казахстан й Україна), повинні бути особливо обережні, оскільки їм може загрожувати криза ліквідності. У документі відзначено, що багато українських компаній залежать від іноземних інвестицій, і при цьому вони не розуміють, що ситуація у світі дуже змінилася. Незабаром багато закордонних компаній уріжуть свої вкладення в Україну, і тоді це може дуже негативно позначитися на розвитку української економіки.
Звичайно, це досить тривожний сигнал для України від Всесвітнього банку, хоча стосується він усього лише конкретної фінансової проблеми, що не залежить до того ж від українського уряду. Але наприкінці минулого року ВБ обнародував досить об'ємний документ, у якому містилися рекомендації вже безпосередньо українському уряду й прогнози на випадок їх не виконання.
Серед них містилися, у тому числі, і побажання ВБ на адресу майбутнього українського уряду про необхідність гальмування соціальних витрат і збільшення віку виходу на пенсію українців. При цьому ВБ попередив, що якщо до рад його експертів не прислухаються, то в Україні припиниться економічний ріст, а інфляційні процеси придбають загрозливі форми. Але в умовах де-факто виборчих кампаній, що не припиняються в Україні, ніякий уряд, зрозуміло, не стане виконувати дані рекомендації.
У ці дні обнародував свій річний звіт про українську економіку ще й Міжнародний валютний фонд. У ньому також повідомляється про наявність у країні економічних ризиків.
"Висока інфляція й збільшення дефіциту поточного рахунку платіжного балансу відображають нестабільність на світових товарних ринках при наявності високого внутрішнього попиту", - говориться в документі. МВФ звертає увагу української влади на ріст кредитування на внутрішньому ринку, включаючи кредитування у валюті, що в умовах високих цін на житло збільшує ризики. У звіті також підкреслюється, що невизначеність із перспективами економічного росту в Україні через світову фінансову кризу вимагають зміцнення фінансової дисципліни.
Звичайно, уряду Юлії Тимошенко сьогодні є що сказати про досягнення в економіці. Лише в зовнішній торгівлі показники не вселяють оптимізму - негативне сальдо торгівлі товарами й послугами в I кварталі 2008 року зросло в 2,8 рази, склавши 3 854,7 млн. дол. Зате в травні продемонстрований рекордний за 5 місяців приріст реального ВВП (7,2%), з початку року спостерігаються чудові показники по надходженнях у бюджет і по росту прямих іноземних інвестицій. Із приводу ж росту цін Юлія Тимошенко днями заявила про прийдешню в червні навіть дефляції на рівні 0,7%. Але все це - поточна ситуація. А от про перспективи української економіки закордонні експерти, як бачимо, в один голос говорять у мінорних тонах. Втім, прогнози перерахованих вище міжнародних організацій по Україні збуваються далеко не завжди.
Юрій Глухів
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас