ОПЗ виграв суд у депутата Одеської міськради — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЗ виграв суд у депутата Одеської міськради

Фондовий ринок
228
Судовий розгляд навколо Одеського припортового заводу (ОПЗ) за необґрунтованим позовом депутата Одеської міськради Олексія Гончаренко припинено. У зв'язку з відсутністю предмета суперечки госсуд Одеської області відмовив позивачеві в блокуванні приватизації ОПЗ до проведення екологічного аудита.
Справа в тому, що всі необхідні Гончаренко процедури вже виконані, що в черговий раз показує його некомпетентність, у тому числі, як глави суспільної молодіжної організації "Зеленка".
Навесні депутат Одеської міськради, голова правління суспільної молодіжної організації "Зеленка" Олексій Гончаренко звернувся до господарського суду Одеської області з вимогою зобов'язати ВАТ "Одеський припортовий завод" провести обов'язковий екологічний аудит до приватизації підприємства. 12 червня відбулося засідання суду, на якому було ухвалено рішення припинити виробництво в справі на підставі п.1-1 ст. 80 Господарсько-процесуального кодексу України (відсутність предмета суперечки).
Відповідно до діючого законодавства обов'язковий екологічний аудит об'єкта продажу проводиться на початковій стадії, пов'язаній з підготовкою комісією із приватизації Фонду держмайна (ФДМ) плану його приватизації. Однак план приватизації ОПЗ був підготовлений комісією ще в I півріччі 2004 року і затверджений наказом ФДМ. 15 червня того ж року діяльність комісії із приватизації заводу була припинена. А 23 липня після затвердження фондом плану приватизації та узгодження його трудовим колективом заводу та Кабінетом міністрів набрали чинності закони, що передбачають обов'язкове проведення екологічного аудита та прилучення його до плану приватизації. У цей час ОПЗ перебуває на завершальній стадії приватизації, на якій чинним законодавством передбачена робота спеціальної конкурсної комісії, пов'язана із продажем держпакета акцій.
Протягом 2006-2008 років проводився добровільний екологічний аудит ОПЗ, що за змістом, формою та методиці складання повністю відповідає обов'язковому аудитові. Згідно представленим заводом у суді звітам цього аудита, на підприємстві, що представляє собою єдиний технологічний і виробничо-перевантажувальний комплекс, створена система забезпечення промислової та екологічної безпеки, яка охоплює всі виробничі процеси від етапу поставки сировини - природного газу - до відвантаження хімічної продукції на експорт.
Природоохоронна діяльність ОПЗ відповідає діючому природоохоронному законодавству України, говориться у висновках аудиторів. Крім того, діяльність заводу із забезпечення виробничої безпеки заснована на принципах удосконалювання технологічних процесів, підтримки обладнання на рівні світових технологій і оцінюється як ефективна та достатня. Також на ОПЗ створені, укомплектовані сучасними засобами захисту, технікою та ефективно діють під єдиним управлінням аварійно-рятувальна служба, загін державної пожежної охорони, загін внутрішньозаводської охорони.
Таким чином, очевидним є факт, що низка осіб не мають ніякого поняття про чинне законодавство України і стадії процесів приватизації, у тому числі пройденим і тих, які проходять Одеським припортовим заводом.
ВАТ "Одеський припортовий завод" – другий за величиною виробник аміаку та карбаміду в Україні після Концерну "Стирол". До 90% продукції експортується. Торік виторг склав 2,228 млрд грн, чистий прибуток - 308,83 млн грн. В 2007 році відповідно до плану приватизації підприємства, комісія ФДМ із продажу акцій ОПЗ реалізувала 0,48% його акцій працівникам і пенсіонерам заводу. 99,52% акцій володіє ФДМ.
За матеріалами:
Версії.сом
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас