Банки чекають від українців повернення кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки чекають від українців повернення кредитів

Кредит&Депозит
3289
За перші чотири місяці 2008 року заборгованість громадян України перед банками зросла на 30,8 мільярда гривень. Загальна ж сума кредитних боргів фізичних осіб склала майже 184 мільярда.
Експерти підтверджують, що до квітня банки постійно збільшували кількість і розміри кредитів. Але починаючи із травня обсяги кредитування почали стрімко падати.
На думку аналітиків, високі показники кредитування в січні-квітні в першу чергу стимулював зростання доходів населення. За цей період вони зросли на 47% (у порівнянні із січнем-квітнем 2007 року). За даними Держкомстату, громадяни в січні-квітні одержали близько 237 мільярдів гривень. Основне джерело грошей для українців - заробітна плата. Її загальний розмір склав 104 мільярда гривень. Хоча в той же час, у порівнянні з минулим роком, частка зарплати в доходах населення скоротилася на 1,2% - до 43,9%. Рівно на стільки ж збільшилася частина доходів, отриманих не за основним місцем роботи - до 11,1%.
При цьому основні статті видатків українців практично не змінилися. Як у минулому, так і цього року люди витрачають основну частину заробітку на товари та послуги. На них пішло майже 83,2% доходу, або 197 мільярдів гривень.
При цьому, за словами банківського аналітика компанії "Мілленіум Капітал" Вікторії Безверхої, основну частину свого заробітку (60%) українці витрачають на продукти харчування. Також, за її словами, збільшення доходів громадян "з'їдає" інфляція. "Із квітня 2007-го по квітень 2008 року інфляція склала 30%, у той час як реальний дохід населення виріс лише на 16%", - сказала вона.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас