Латвія побоюється інвестицій з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвія побоюється інвестицій з Росії

Казна та Політика
298
Російські інвестиції представляють ризик для економічної та політичної незалежності Латвії.
Про це 16 червня на латвійському телебаченні заявив президент країни Валдіс Затлерс. За його словами, російські інвестиції істотно відрізняються від західних і дозволяють Москві впливати на політику за межами Росії. Тепер сформована під егідою президента комісія зі стратегічного аналізу буде визначати сфери, у яких Латвія хоче співробітничати з Росією.
Найбільше коштів у латвійську економіку інвестує Німеччина. За нею йдуть Швеція та Великобританія. Росія на п'ятому місці. Частка її прямих вкладень не набагато більше 6,5 відсотка. Як стверджує латвійський політичний оглядач Ольга Петрова, останнім часом російський бізнес проявляє все більше інтересу до того, щоб вкладати гроші в країни Євросоюзу, у тому числі в Латвію: "В російського бізнесі інтерес є. І якщо він відчує, що тут є гарантії, що ці інвестиції будуть потрібні і захищені, у тому числі і від політичних ризиків, то вони обов'язково підуть і в Латвію".
При цьому з боку Заходу інтерес до Латвії щодо цього падає. І зараз країна посідає третє місце серед найнепривабливіших для закордонних інвестицій країн у Центральній і Східній Європі. Австрійський банк OKB і агентство Reuter провело опитування серед 400 міжнародних компаній, які працюють у цьому регіоні. І з'ясувалося, що жодна із цих фірм не планує інвестиції в Латвії протягом найближчих 12 місяців.
Як стверджують політологи, виступаючи з такою заявою, латвійський президент, можливо, виконує рекомендації Брюсселя. І саме резолюцію ЄС, що дозволяє обмежувати потік "небажаних інвестицій" з Росії, Китаю або Саудівської Аравії. Ініціатором цих обмежень виступила Німеччина.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас