Ціни обдурять всіх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни обдурять всіх

Казна та Політика
3936
Інфляційний процес минулого тижня став головною темою обговорення й у владі, і серед експертів. Не встигнувши насолодитися перемогою над підвищенням цін у травні, Кабміну довелося спуститися з небес на землю й переглянути офіційний річний прогноз збільшення споживчих цін.
Однак і його незалежні аналітики відразу визнали надто оптимістичним. Масла у вогонь підлило рейтингове агентство Standard & Poor,s, знизивши довгострокові рейтинги України по зобов'язаннях в іноземній і національній валютах, порахувавши, що уряд недостатньо ефективно бореться з інфляцією. Але Юлія Тимошенко та її команда стоять на своєму: ріст цін взятий під контроль.
Уявне благополуччя
За інформацією Держкомстату, минулого місяця ріст цін склав 1,3%, що в порівнянні з попередніми результатами здається просто карколомним досягненням (у квітні інфляція досягла 3,1%, у березні - 3,8%, а з початку року - 14,6%). Коментуючи дані офіційної статистики, міністр економіки Богдан Данилишин призвав не списувати гарні інфляційні показники на сезонність (традиційно ціни починають знижуватися з липня й позитивна динаміка зберігається до жовтня), а віддати належне діям Кабміну.
За його словами, позитивний результат принесли проведені урядом товарні інтервенції борошна, м'яса й цукру, а також жорсткість перевірок торговців і виробників із приводу встановлюваних надбавок.
Правда, аналіз вартості продуктів показує, що в дійсності ефект антиінфляційних заходів Кабміну був невисоким. Найбільш значне зниження ціни серед продуктових позицій було зафіксовано на курячі яйця (у травні вони подешевіли відразу на 13% через надвиробництво). Ситуація з іншими товарними позиціями виглядає куди скромніше. Незважаючи на дворазове зменшення закупівельних цін на молоко - з 2,4-2,8 до 1,2-1,3 грн. за літр - з початку весни, його вартість для споживачів знизилася лише на 2,7%.
Сміховинно виглядає здешевлення соняшникової олії - на 1,8% (тоді як з початку року ріст цін перевищив 20%), хоча після тимчасової заборони на його поставки в країни ЄС виробники мали менше можливостей для збуту продукції. Через появу фруктів нового врожаю впали ціни на частину старих запасів. Однак з огляду на вартість фруктів цього року в цілому, цей товар додав у ціні 6,2%. Якщо овочі в травні подешевіли на 0,1%, то картопля, навпаки, подорожчала на 8,2%.
Триваюче, хоч і більше помірне підвищення цін на продукти в Міністерстві економіки пояснюють поганими показниками виробництва в сільському господарстві на тлі постійно зростаючого попиту. Із січня по квітень сільгоспвиробництво збільшилося всього на 0,1% у порівнянні з відповідним періодом минулого року. За цей же період, за даними Держкомстату, доходи населення виросли на 17,7%. Не останню роль у цьому як і раніше грає Кабмін. За станом на 6 червня Мінфін перелічив на рахунки Ощадбанка 5,45 млрд грн. для виплати компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР. Крім того, уряд регулярно проводить перерахування розмірів пенсій і соцвиплат.
"Політична ситуація зараз така, що Кабінет Міністрів навряд чи відмовиться від нарощування соціальних виплат. Навіть якби він і зважився на такі дії, опозиція цього попросту не допустила б", - говорить член комітету Верховної Ради з питань регуляторної й промислової політики й підприємництва Ксенія Ляпина.
Свій внесок в те, що відбувається, продовжують вносити банкіри, незважаючи на кризу ліквідності, що не припиняється.
"Темпи збільшення кредитних портфелів банків у кілька разів перевищують темпи росту ВВП. За останні чотири місяці кредитні портфелі приросли на 15,9%, а ВВП - лише 6%", - заявив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Найважчим тягарем інфляція лягає на менш забезпечені верстви населення.
"За нашими розрахунками, для тих, у кого середній рівень доходів зараз становить менш 700 грн., інфляція в середньорічному вимірі досягає не 31-32%, а більше 40%. Це той відсоток, на який здійнялися ціни з урахуванням того, що частка продуктів харчування в їхньому споживчому кошику перевищує 65%", - відзначив глава Ради НБУ Петро Порошенко.
Однак, як запевняє пан Данилишин, накачування споживачів доступною готівкою не буде мати вирішального впливу на темпи росту цін, оскільки Україна сьогодні живе очікуваннями нового великого врожаю, що сильно збільшить пропозицію. Крім того, у Мінекономіки сподіваються на ефект від ревальвації гривні, що знизить вартість споживчого імпорту, а також палива. Ці фактори дали Кабміну надію на дефляцію в літні місяці. За підсумками червня вони очікують падіння споживчих цін на 0,7%.
Оптимізм із приводу річних інфляційних показників відчувають й у Національному банку. "Нас критикували за зміну офіційного курсу, але результат говорить сам за себе. Інфляція знизилася в травні майже у два рази. Ми вважаємо, що в основному це заслуга НБУ. Влітку до позитивних факторів додасться гарний урожай. Сподіваюся, що закінчимо рік з інфляцією в 15-16%", - повідомив заступник глави Нацбанку Олександр Савченко.
Виплати покарали бідних
"Ревальвація робить вкрай слабкий вплив на цінову динаміку. Нинішня інфляція має насамперед немонетарну природу. Ми є свідками двох одночасних цінових шоків: шоку інфляції витрат, викликаного світовим дефіцитом ресурсів, і шоку інфляції попиту, обумовленого активним нарощуванням державних соціальних витрат", - вважає старший науковий співробітник Інституту вивчення Росії (ІВР) Олексій Блинов. Цю точку зору розділяють й у Мінфіні.
"Ревальвація гривні відбулася в травні. Однак на вартості овочів та фруктів, більша частина з яких - імпортні, це практично не позначилося", - говорить директор департаменту макроекономічного прогнозування Міністерства фінансів Володимир Парнюк.
Всі ці фактори схиляють експертів до думки, що новий інфляційний прогноз (уряд підвищив його з 9,6 до 15,3%) за підсумками 2008 р. витриманий не буде. "Кабмін та НБУ не встигнуть за такий короткий час реалізувати заходи щодо втримання інфляції, що, як відомо, має інерційний характер. За підсумками року вона складе близько 20%", - думає голова правління Індексу-Банку Ігор Францькевич.
"З огляду на очікування підвищення тарифів на комунальні послуги, а також імовірне пом'якшення поточної монетарної політики НБУ, ми зберігаємо прогноз інфляції на 2008 рік на рівні як мінімум 21%", - вторить йому аналітик інвестиційної компанії Foyil Securities Олександр Шкурпат.
Більше не вірять у здатність уряду втихомирити інфляцію й міжнародні експерти. Минулого тижня міжнародне рейтингове агентство S&P понизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг України в іноземній валюті з BB- до B+ і довгостроковий рейтинг у національній валюті - з BB до BB-, прогноз - "стабільний".
"Це відображає нездатність української влади проводити політику адекватних заходів щодо протистояння інфляції в перегрітій українській економіці", - пояснив висновки агентства його кредитний аналітик Френк Джилл. На думку експертів, дане зниження подорожчить зовнішні позики для вітчизняних емітентів на 1-1,5% і знизить привабливість вітчизняних компаній для портфельних інвесторів.
Економіка готується відпочивати
Поряд з інфляційним тиском це стане ще одним негативним фактором, що позначиться на темпах приросту промислового виробництва й ВВП. У травні промвиробництво збільшилося в порівнянні із квітнем на 2,2%, а з початку року - на 8%. Ріст ВВП за перші п'ять місяців у порівнянні з аналогічним періодом минулого року прискорився до 6,4%.
"Поки промисловість демонструє непогані темпи приросту. Ситуація на зовнішніх ринках складається вдало для металургів і хіміків. Крім того, за рахунок поставок у Росію продовжує нарощувати виробництво машинобудування. Однак витрати на оплату праці постійно підвищуються у зв'язку з ростом цін, а в умовах конкурентних ринків повністю перекласти їх на споживача продукції нашим експортерам не вдасться. Зрештою, це стане фактором зниження темпів приросту виробництва", - вважає заступник глави комітету Верховної Ради по економічній політиці Ірина Акимова.
Крім інфляції, на темпи приросту виробництва вплинуть й антиінфляційні міри Нацбанку, у результаті яких відбулося скорочення кредитування реального сектора. "Ми спостерігаємо стійку тенденцію до зменшення частки промисловості, транспорту й зв'язку в сумарному інвестуванні. Замість цього стабільно збільшується частка вкладень в операції з нерухомістю й торгівлею", - відзначає президент Центра антикризових досліджень Ярослав Жалило.
"Очевидним наслідком обмеження банківського кредитування виробників стане звуження інвестиційних планів підприємств. І як результат зниження темпів приросту виробництва", - доповнює Олексій Блинов.
Катерина Прищепа
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас