Інтервали продовжують падати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтервали продовжують падати

Фондовий ринок
512
Основними тенденціями були відносно низька активність учасників торгів і відсутність чіткої тенденції росту або зниження ринку.
В цілому індекс ПФТС знизився на 2,85% - до 888,06 пункту, у той час як американський індекс Dow Jones (Ind.) упав на 5,1%, англійський FTSE 100 - на 5,8%, російський РТС виріс на 4,11%.
За даний період більшість українських інтервальних фондів показали негативну динаміку росту вартості інвестиційних сертифікатів (ІС), виключенням були фонд "Платинум" (+1,92%), "Тект-Інвест" (+0,71%) та "Прем'єр Фонд Доход і Ріст" (+ 0,54%). В основному знижувалася й загальна вартість чистих активів (ВЧА) фондів. У грошовому відношенні більше всіх втратив фонд "Конкорд Перспектива" - 9,5 млн. грн., а в процентному - "Універсальний" (-47,3%). Лідером по ВЧА серед всіх інтервальних фондів залишився "ТАСК Український Капітал" - 51,8 млн. грн.
Фактори впливу
Серед основних факторів, що негативно вплинули на хід торгів, директор аналітичного департаменту групи "ТЕКТ" Юрій Прозоров виділяє триваючі проблеми із гривневою ліквідністю, сторожкість іноземних інвесторів стосовно вітчизняного фондового ринку, а також зміцнення Нацбанком офіційного курсу гривні щодо долара майже на 4%.
Головними зовнішніми факторами, що вплинули на тенденції світових фондових ринків, були новини зі США, підтверджує керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін. Як, наприклад, зниження рейтингів деяких американських інвестиційних банків, а також заява голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке про можливе підвищення ставок уже восени цього року.
Це привело до росту долара й падінню цін на нафту. Крім того, несподіваний ріст безробіття в США свідчив, що говорити про кінець кризи ще рано, і це поставило під сумнів плани пана Бернанке збільшити ставки восени. Як результат - курс долара знову просів, а ціни на нафту злетіли до $139 за барель. Фіксування ціни на цьому рівні може в середньостроковій перспективі привести до подальшого подорожчання бензину й росту інфляції.
Оцінюючи внутрішні корпоративні новини, Юрій Прозоров відзначає позитивні новини в секторі машинобудування. Так, Сумське НПО ім. Фрунзе одержало замовлення поставити компресорне встаткування російському "Газпрому" на суму $60 млн. Це, у свою чергу, сприяло росту котирувань акцій даного підприємства минулого тижня. Однак у зв'язку з перевагою негативних настроїв на ринку багато хто з позитивних новин по машинобудуванню не були відіграні належним чином.
У той же час, на думку Володимира Оваденка, директора з інвестицій КУА "АРТ-Капітал Менеджмент", внутрішні політичні фактори практично не вплинули на український фондовий ринок. На даний момент внутрішній попит ще недостатньо зміцнів, тому під час відсутності великих покупок на ПФТС котирування поступово знижуються. Зараз більш привабливі прямі інвестиції.
Прибутковість акцій
Найбільш дохідними виявилися акції Кримського содового заводу (+93,67%), Миронівського заводу з виробництва круп і комбікормів (+25,56%) і "Хмельницькгаза" (+22,67%). На думку Юрія Прозорова, ріст котирувань акцій даних підприємств є чисто спекулятивним і не підкріпленим фундаментальними показниками. У цілому гарний приріст активів інвестиційним фондам у минулому місяці забезпечили акції великих металургійних підприємств.
Головною причиною росту акцій "Миронівського хлібопродукту" (+31,5% за минулий тиждень) Андрій Золотухін називає вихід компанії на Лондонську біржу (у ході IPO на основній площадці було розміщено 19,4% пакета акцій за $322,5 млн.). Також значний ріст показали акції Авдіївського коксохімічного заводу (+20,5%) внаслідок публікації гарних результатів першого кварталу. Крім того, немаловажну роль зіграла загальна напружена ситуація в індустрії, пов'язана з недоліком світового виробництва коксу й збільшенням цін на нього.
Непогану позитивну динаміку продемонстрували акції пивзаводу "Славутич" (+14,5 %). Такий показник обумовлений сильними операційними даними за п'ять місяців цього року й оптимістичних прогнозів їхнього подальшого росту протягом 2008 р. З банківського сектора лідером став Мегабанк (+10,5 %), що раніше був недооцінений.
У лідерах падіння виявилися акції Нижньодніпровського трубопрокатного (-85,35%) і Новомосковського трубного заводів (-91,73%) (входять у групу "Інтерпайп"). У зв'язку з підготовкою холдингу до розміщення акцій на західній біржі на обох підприємствах були ініційовані масовані допемісії (статутний фонд Нижньодніпровського трубопрокатного збільшився в 7,42 рази, а Новомосковського - в 16,67 рази), що й привело до настільки значного падіння.
Серед найбільш упалих паперів були акції ряду обленерго: "Хмельницкобленерго" (-56%), "Прикарпаттяобленерго" (-47,3%), "Чернігівобленерго" (-46,4%), "Волиньобленерго" (-40%), "Чернівціобленерго" (-30%) та "Донецькобленерго" (-23%). Крім переоцінки, зниження викликане скасуванням приватизації обленерго, говорить пан Золотухін. Акції Харцизького трубного заводу впали на 49%, оскільки за п'ять місяців поточного року обсяги виробництва компанії знизилися на 62% у порівнянні з аналогічним періодом 2007 р. у зв'язку з відсутністю нових довгострокових замовлень.
Юрій Станішевський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас