Договір твердіше за титан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Договір твердіше за титан

Фондовий ринок
344
Фонд держмайна вкорте заблокував рішення із створення єдиного холдингу підприємств титанової галузі. У фонді пояснюють свою позицію тим, що Вольногорський та Іршанський гірничозбагачувальні комбінати, які планується включити в даний холдинг, перебувають в оренді до 2009 року. Втім, це не єдина проблема, що перешкоджає створенню холдингу.
Про те, що Фонд держмайна (ФДМ) не підтримує рішення Міністерства промислової політики створити державний вертикально інтегрований холдинг у титановій галузі, повідомило агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на заступника голови Мінпромполітики Сергія Грищенко. "Є четверте за рахунклм доручення уряду, а ФДМ у відповідь написав приблизно наступне: до моменту завершення дії договорів оренди Іршанського та Вольногорського гірничозбагачувальні комбінатів фонд не може підтримати ідею створення такої компанії",- сказав заступник міністра. При цьому Грищенко відзначив, що проект постанови Кабміну про створення державного холдингу вже схвалений урядовим комітетом.
Як відомо, протягом останніх десяти років Україна безуспішно намагається створити титановий холдинг, який повинен об'єднати держпідприємство "Запорізький титаномагнієвий комбінат", ВАТ "Сумихімпром", ГАК "Титан", ЗАТ "Кримський титан", а також Вольногорський та Іршанський гірничозбагачувальні комбінати (ГЗК). Нагадаємо, зараз ці ГЗКи орендує "Кримський титан", 50%+1 акція якого належить державі, інші - Group DF Дмитра Фірташа.
У ФДМ вчора підтвердили, що неминулий терміни оренди Іршанського та Вольногорського ГЗКів, а також неурегульоване питання виплат пенсій працівникам ГАК "Титан" унеможливлюють на даному етапі створення титанового холдингу. Від більш докладних коментарів у фонді відмовилися.
Голова правління ВАТ "Сумихімпром" Євген Лапін вважає, що, крім зазначених проблем з ГЗКами, існує безліч невирішених юридичних питань. Наприклад, у створенні холдингу збираються брати участь компанії з різною формою власності: Запорізький титаномагнієвий комбінат - держпідприємство, "Сумихімпром" - акціонерне товариство, а "Кримський титан" - підприємство, підконтрольне приватному інвестору. "Організатори створення холдингу самі не знають, чого хочуть",- говорить Лапін. При цьому він відзначає, що, якщо холдинг все-таки буде створений, то це дозволить освоїти і контролювати до 25% світових запасів титаномагнієвих руд.
"Створення титанового холдингу було доцільно ще чотири роки тому, але й зараз питання про його створення актуальне,- вважає гендиректор 'Титано-апатитової компанії' Володимир Соколовський.- Однак його створення вимагатиме обов'язкового залучення приватного капіталу, тому що фінансових можливостей держави для цього недостатньо".
На його думку, у створенні такого холдингу зацікавлені групи Дмитра Фірташа, Костянтина Жеваго та Віктора Вексельберга. Вчора представники цих компаній підтвердили свою зацікавленість. Прес-секретар Ostchem Ukraine (управляє хімічними активами Дмитра Фірташа) Олексій Федоров повідомив, що його компанія не збирається перешкоджати державі у створенні титанового холдингу і готова вже зараз розглянути відповідний бізнес-проект.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас