Кабмін пошкодував грошей на НАТО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пошкодував грошей на НАТО

Казна та Політика
246
Однак соціологи заздалегідь називають цей проект провальним через недостатнє фінансування.
Уряд ініціює проведення двох масштабних соціологічних досліджень в 2008 році. Метою проекту стане визначення рівня підтримки Північноатлантичного альянсу в українському суспільстві. Кабмін реалізує його в рамках державної програми з інформування громадськості про НАТО.
На кожне із соцдосліджень уряд витратить близько 100 тисяч гривень. Професійні соціологи стверджують: для проведення глибокого аналізу цих грошей недостатньо. "У середньому одна анкета коштує від 5 до 9 доларів, тому на вибірку більше 2 тисяч чоловік зазначеного бюджету просто не вистачить", - розповів "ДЕЛУ" президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.
Але навіть вибірка в 2 тисячі, яку використовує більшість вітчизняних соціологічних центрів, НАТОвським функціонерам здається недостатньою. У неофіційній бесіді вони розповіли "ДЕЛУ", що не вважають репрезентативними дослідження з вибіркою менш ніж в 10 тисяч. Таким чином, повноцінний аналіз настроїв українців, за підрахунками опитаних "ДЕЛОМ" фахівців, коштує не менш 500 тисяч гривень.
Де поділися гроші
Розроблювачем програми з інформування громадськості про НАТО виступив Інститут зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС. Провідний експерт інституту Олександр Палій запевняє, що споконвічно в бюджеті програми заставлялися зовсім інші цифри. "Наш проект був попросту вихолощений, після того як програмою зайнявся Держкомтелерадіо. Багато запропонованиї нами заходів просто забрали, зате додали нові, які не зовсім вписувалися в нашу концепцію", - ремствує Палій.
У Держкомтелерадіо, який є головним розпорядником бюджетних коштів з програми, низькі цифри пояснюють традиційно - недостатнім фінансуванням. "Ні ми, ні Інститут зовнішньої політики не могли перевищити ту суму грошей, що споконвічно була записана в бюджеті, навіть якби хотіли", - пояснює заступник директора департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо Світлана Лі.
Вона розповіла, що організація, яка буде проводити соцдослідження, визначиться за результатами тендера. Ні про дати проведення конкурсу, ні про вимоги до самого дослідження в Держкомтелерадіо поки розповісти не можуть. Мовляв, програма була затверджена Кабміном тільки наприкінці травня, і відомство ще не приступилося до її реалізації.
Тендер посварить соціологів
Окремі керівники соціологічних служб висловили сумніву в трму, що тендер відбудеться. Нібито його проведення можуть передати однієї із зацікавлених організацій. Адже, як говорять соціологи, раніше тендери також не проводилися. Зокрема, під час реалізації Цільової програми з інформування в 2004-2007 роках.
У звіті про проведення цієї програми значиться, що моніторинг суспільної думки та опитування з телефону виконував фонд "Демократичні ініціативи". Але в самій організації заперечують, що проводили подібні дослідження і укладали будь-які контракти з Держкомтелерадіо. "Може, вони використали наші дані, але спеціально для них ми не проводили ніяких досліджень", - запевняє директор фонду Ілько Кучеров. Ще одним виконавцем у звіті названий центр "Соціальний моніторинг", але й там не змогли пояснити, коли і як проводилося таке дослідження.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас