Підвищили збори в регіональних аеропортах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищили збори в регіональних аеропортах

Казна та Політика
195
Вчора Державіадміністрація оголосила про підвищення аеропортових зборів на 30%, до $6 із квитка на внутрішніх та на 60%, до $17 на міжнародних рейсах у дев'яти аеропортах України. В аеропортах говорять, що підняти ставки потрібно було давно - востаннє вони переглядалися п'ять років тому. Але в авіакомпаніях вважають, що подорожчання утруднить вихід на ринок бюджетних перевізників.
Підвищення торкнулося як внутрішні (у середньому на 12-15 грн з квитка), так і міжнародні рейси (на 20-25 грн), повідомили вчора в Державіаадміністрації. З 25 травня відповідно до наказу Мінтрансу збори зросли в дев'яти найбільших регіональних аеропортах: "Донецьк", "Луганськ", "Запоріжжя", "Харків", "Одеса", "Сімферополь", "Чернівці", "Маріуполь" і "Львів". "Раніше через низьку купівельну спроможність населення ми змушені були утримувати ставки низькими - $3-4 на внутрішніх та $7-9 на міжнародних рейсах. Це нижче собівартості послуг аеропортів",- пояснює голова Державіаадміністрації Олександр Давидов.
В аеропортах рішення Державіаадміністрації підтримують. "Збори потрібно були підвищити давно - вони не мінялися п'ять років. За цей час подорожчало все - і видаткові матеріали, і робоча сила",- говорить голова асоціації "Аеропорти України" Анатолій Троценко. За його словами, асоціація вже погодила з Мінекономіки можливість підвищення ставок і для інших аеропортів країни.
В Україні працює 34 аеропорту. 23 мають статус міжнародних, з них стратегічними є "Бориспіль", "Донецьк", "Одеса", "Львів", "Сімферополь", "Харків", "Дніпропетровськ" і "Київ" (Жуляни). Ринок внутрішніх авіаперевезень, які становлять переважну більшість рейсів із цих аеропортів, експерти оцінюють в $300 млн, обсяг - близько 2 млн пасажирів на рік. Найбільший оператор на внутрішніх напрямках - компанія "Аэросвіт". Проти рішення регулятора виступила Міжнародна асоціація транспортної авіації (IATA), членами якої є найбільші міжнародні авіаперевізники. У листі асоціації Олександру Давидову від 24 квітня відзначається, що Державіаадміністрація не обговорила питання підвищення зборів з авіаперевізниками і не обґрунтувала нові ставки.
Ці вимоги зазначені в угодах Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), членом якої є Україна. IATA у своєму листі просить також дотримувати вимог ICAO, згідно яким нові ставки повинні вводитися через чотири місяці після їх оголошення. "Але ми громадська організація і можемо тільки рекомендувати,- говорить представник IATA в Україні Сергій Мартинюк.- Примусити українську владу виконати ці вимоги може тільки ICAO у випадку звернення до організації однієї з авіакомпаній".
У найбільших авіакомпаніях вважають, що на пасажиропотоці зростання зборів відіб'ється незначно. На тлі регулярного підвищення вартості авіапалива нинішнє збільшення аеропортових зборів буде некритичним, упевнений президент найбільшого агентства з продажів авіаквитків "Кий Авіа" Володимир Шпак. Але обмежить компанії в проведенні маркетингових акцій, вважає прес-секретар авіакомпанії "Аеросвіт" Сергій Куций.
Так, наприкінці квітня "Аеросвіт" оголосив про значне зниження вартості квитків на низку напрямків у випадку їх покупки заздалегідь. "Ті квитки, які раніше ми продавали за 45-50 грн, тепер прийдеться продавати за 60-70",- говорить він. Разом з тим, на думку учасників ринку, підвищення зборів відчують на собі low-cost перевізники, які ведуть переговори про вихід в Україну. Для таких компаній збільшення аеропортових зборів на 10-15 грн означає подорожчання квитків на 15-30%, погоджується Олександр Давидов.
Які бюджетні авіакомпанії ведуть переговори про вихід в Україну
До українського ринку бюджетних авіаперевезень виявили інтерес авіакомпанія з ОАЕ Air Arabia, німецька German Wings, польська Central Wings, а також сінгапурська компанія, назва якої поки не розголошується, повідомив вчора глава Державіаадміністрація Олександр Давидов.
За його словами, Air Arabia планує цього року створити українську "дочку" з парком у п'ять літаків Airbus A-320 і вже восени відкрити рейс Кїв-Шарджа (ОАЕ). Вартість квитка складе близько $200 в одну сторону з урахуванням аеропортових зборів. З іншими компаніями ведуться переговори. Зараз в Україні діє тільки одна бюджетна авіакомпанія - угорська Wizz Air.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас