Перше коло спаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перше коло спаду

Казна та Політика
2317
Міжнародні аналітики не вірять у гальмування інфляції в Україні. Вчора рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) знизило довготермінові рейтинги країни щодо зобов'язання в іноземній і національній валютах.
Це здорожчить зовнішні позики для українських емітентів на 1-1,5% і знизить привабливість українських компаній для портфельних інвесторів, впевнені банкіри та учасники фондового ринку. Не виключено, що тепер й інші агентства погіршать оцінки платоспроможності України в довготермінову перспективу.
Міжнародне рейтингове агентство S&P заявило, що уряд України використовує недостатні заходи щодо боротьби з інфляцією. За словами кредитного аналітика S&P Франка Гілла, фіскальна політика в Україні залишається високо проциклічною при очікуваному росту номінальних видатків бюджету в 2008 році понад 40%. Такі експансивні витрати сприяють швидкому росту інфляції, що підриває зростання реальних доходів і може збільшити волатильність виробництва, впевнений аналітик.
Тому S&P знизило довготерміновий суверенний рейтинг України в іноземній валюті з BB- до B+, а довготерміновий рейтинг у національній валюті - з BB до BB- (прогноз стабільний). "Зниження відображає нездатність української влади проводити політику адекватних заходів щодо протистояння інфляції в перегрітій економіці",- відзначає Гілл.
Дійсно, споживча інфляція в Україні за п'ять місяців 2008 року вже склала 14,6%, а в річному обчисленні досягла 31,1%. У минулому році ціни зросли на 16,6% (семирічний рекорд).
Такого розвитку подій в S&P вочевидь очікували: у минулому році агентство першим серед міжнародних аналітичних центрів спрогнозувало різке збільшення росту цін в Україні в 2007-2008 роках - до 16-17%. Гальмування інфляції воно очікувало не раніше 2010 року. А в березні 2008 року директор S&P з СНД Олексій Новиков в інтерв'ю говорив про відсутність причин для корекції рейтингу. Але тепер в агентстві їх знайшли: Україна, щка мала рейтинг на рівні із Сербією, Монголією та Туреччиною, опустилася на одну позицію до Білорусії і Грузії. Рейтинг В+ мають також Аргентина, Пакистан і Уругвай.
Зниження рейтингу було викликано ризиком того, що велика різниця в розмірі інфляції в Україні і росту цін у країн-торговельних партнерах може збільшити дефіцит поточного рахунка платіжного балансу України з 8,4% від ВВП в 2007 році до 20% в 2009 році. В S&P впевнені, що цей дефіцит буде фінансуватися припливом позикових коштів та іноземних інвестицій і потреба в зовнішньому фінансуванні зросте з 117% до 145% від поточного рахунка платіжного балансу. Але уразливість фінансового рахунку збільшить незахищеність України у випадку будь-яких раптових пауз у припливі зовнішнього капіталу.
Ризиками є також зростаючі втрати НАК "Нафтогаз України" від низьких тарифів на газ - 6% від ВВП і очікуване повернення внесків Ощадбанку СРСР - 24% від ВВП. "Якщо влада зможе прийняти більш правдоподібні антиінфляційні заходи, включаючи обмеження поточних номінальних видатків і заходи щодо обмеження доларизації банківських активів, ми зможемо підвищити рейтинги",- заявляють в S&P. В агентстві підтверджують короткотермінові рейтинги України зі зобов'язань в іноземній і національній валютах (рівень В) і рейтинг країни за національною шкалою - uaAA.
Нагадаємо, у травні темпи інфляції знизилися більш ніж вдвічі - до 1,3%, а в червні навіть прогнозується дефляція. Втім, S&P попереджає, що при збереженні мінливого політичного циклу та інфляційної бюджетної політики рейтинги залишаться під тиском можливого зниження.
Зниження рейтингу вже викликало падіння фондового ринку і тепер спровокує зростання вартості зовнішніх позик для емітентів, говорять економісти. "Традиційно таке погіршення приводить до збільшення спреду між українськими і американськими облігаціями,- говорить аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан.- Розширення спреду можна чекати вже найближчим часом". Радник глави правління Укргазбанку Олександр Охрименко оцінює зростання ставок в 1-1,5%.
Аналітики відзначають, що перегляд рейтингу S&P збігся із планами Мінфіну вийти на зовнішній ринок. "Мінфін планував вже наприкінці червня вийти на зовнішні кредитні ринки. Імовірно, тепер міністерству прийдеться переглянути свою стратегію і розраховувати на залучення коштів за більш високою ставкою",- говорить Белан. Охрименко вважає, що Мінфін перенесе розміщення на осінь, "коли ситуація на світових ринках буде більш сприятливою".
Олександр Охрименко бачить інший ризик: восени прогнози можуть переглянути й інші рейтингові агентства - Moody's і Fitch, що додатково погіршить вартість позикових ресурсів, і тоді можна буде констатувати збільшення макроекономічних ризиків в Україні. "S&P вважається найконсервативнішим агентством, а воно погіршило прогноз напередодні літньої дефляції,- відзначає керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський.- Імовірно, інші рейтингові агентства будуть чекати осені, щоб переконатися: зростання цін поверне колишні темпи, або інфляція буде менше".
Тим часом агентство Fitch ще наприкінці травня дало зрозуміти, що може переглянути рейтинг України, що зараз такий же, як був в S&P - ВВ-. Fitch визначило десятку країн з економікою, що розвивається, найбільш уразливих до інфляційних шоків. Україна посіла друге місце, її обігнала лише Ямайка. "За найбільш песимістичним сценарієм, інвестори втратять довіру до активів у місцевій валюті, що викличе волатильність на фінансових і валютних ринках",- заявив глава аналітичної групи Fitch з суверенних рейтингів Девід Райлі. Лише агентство Moody's наприкінці березня помістило суверенні рейтинги України до списків на можливе підвищення.
Зниження рейтингу України негативно відіб'ється на економіці. "Українським банкам буде ще сутужніше залучати зовнішні кредити, що позначиться на вартості видаваних ними позик для підприємств",- впевнений президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Це ще раз підтверджує те, що після росту зовнішнього боргу фінансового сектора в 2007 році на 75% цього року варто очікувати зростання лише на 30-35%.
Погіршення рейтингу знижує бажання портфельних інвесторів інвестувати в український ринок, особливо в умовах літнього затишку, додають учасники ринку. "Збільшення вартості ресурсів для українських компаній автоматично призведе до зниження вартості самих компаній",- говорить директор ІК Galt & Taggart Securaties Сергій Лесик. Тому, за його словами, багато компаній можуть знову перенести терміни проведення запланованих IPO.
Президент не бачить підстав для дефляції
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вчора заявила, що за підсумками червня буде зафіксована дефляція - ціни знизяться на 0,7%. Такий оптимістичний прогноз ґрунтується на зниженні темпів росту цін у травні до 1,3%, тоді як з вересня 2007 року по квітень 2008-го вони не опускалися нижче 2%.
Ці очікування не розділяють у секретаріаті президента (СП), що проводить паралельний аналіз ситуації із цінами в країні.
Як розповів керівник головної служби соціально-економічного розвитку СП Роман Жуковський, дефляція була характерна для останньої декади травня (інфляція підраховується з 20-го до 20-ого число кожного місяця), а на початку червня знову було зафіксовано зростання цін. "Ми очікуємо в червні нульову інфляцію",- сказав він.
За оцінками СП, зниження вартості яєць, капусти, соняшникової олії та тваринних масел буде компенсовано ростом цін на хліб, птаха, рису та картоплі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас