Депозитарний ринок перекроюють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитарний ринок перекроюють

Кредит&Депозит
868
Депозитарна система країни на порозі великих змін. Вчора акціонери депозитарію МФС прийняли рішення про об'єднання із ВДЦБ, NASDAQ ОМХ підписала з Нацбанком договір про співробітництво, а Кабмін схвалив проект нової редакції закону "Про систему депозитарного обліку цінних паперів". Тим часом ДКЦПФР не вдалося змінити керівництво НДУ.
Вчора відбулися збори акціонерів Національного депозитарію, на якому ДКЦПФР планувала змінити голову правління НДУ Володимира Ульянова та главу СР Віктора Івченко. Однак прямо перед засіданням акціонери НДУ одержали рішення Київського господарського суду, що заборонив вносити ці питання до порядку денного. Одеський приватизаційний центр і Міжнародний центр інституціонального розвитку подали до суду на правління депозитарію з вимогою внести кадрові питання до порядку денного засідання. Правління надало свої аргументи проти - за статутом НДУ голови правління і ради обираються на три роки, які минають 16 січня 2009 р.
В результаті судового засідання і з'явилося судове рішення, що поламало намір ДКЦПФР замінити Віктора Івченко на члена комісії Анатолія Бурмаку. У відповідь на рішення суду представники ДКЦПФР, УМВБ і МФС відмовилися голосувати за внесення змін до статуту НДУ, що вносять електронний цифровий підпис і криптозахист до перелікк діяльності НДУ.
"Комісія вважає це питання недостатньо проробленим, і доручила правлінню в місячний термін доробити зміни до статуту. Немає ніякого лиха, якщо вирішення цього питання трохи відкладеться",- говорить голова правління МФС Микола Зшивальників. Глава спостережної ради НДУ Віктор Івченко висловив припущення, що Держкомісія побажає скликати збори акціонерів НДУ набагато швидше, але його результат прогнозувати не узявся.
Вчора ж глава ДКЦПФР Анатолій Балюк затвердив у Кабміні проект нової редакції закону "Про систему депозитарного обліку цінних паперів", що передбачає перехід до дворівневої системи депозитарного обліку цінних паперів, із центральним депозитарієм і депозитарними установами. Останні будуть наділені в тому числі функціями, властивим нинішнім хоронителям і депозитаріям. Очевидно, цю функцію тепер прийдеться приміряти на собі Національному депозитарію України, що нещодавно одержав ліцензію ДКЦПФР на розрахунково-клірингову діяльність.
Такі висновки дозволяють зробити кілька фактів. По-перше, комісія вже заявила про намір відібрати в НДУ право на кодифікацію цінних паперів емітентів. По-друге, 10 червня глава НБУ Володимир Стельмах підписав із президентом NASDAQ ОМХ Магнусом Бокером договір про спільну роботу над подальшим розвитком ринку капіталів в Україні. Ключовим напрямком співробітництва NASDAQ ОМХ і НБУ буде створення посттрейдингової моделі. З огляду на те, що NASDAQ ОМХ є партнером УМВБ, акціонери якого стоять у джерел створення ВДЦБ, саме останній (а не НДУ) буде вибраний центральним.
Під час зустрічі Стельмаха з Бокером у Києві проходило засідання спостережної ради МФС. Його члени прийняли пропозицію ВДЦБ про об'єднання двох депозитаріїв і поставили за обов'язок менеджменту депозитаріїв розробити програму переливання активів МФС у ВДЦБ. Процес повинен завершитися до кінця поточного року. "Фондовий ринок повинен бути зовсім чітко вибудуваний. Один депозитарій, одна-дві біржі, як, наприклад, у Москві",- заявив член спостережної ради МФС Петро Переверзєв.
Втім, Віктор Івченко вважає, що займатися розрахунково-кліринговою діяльністю НДУ не личить. "Національний депозитарій цілком міг би займатися операціями з державними цінними паперами, облік яких зараз ведеться в НБУ",- говорить Віктор Івченко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас