На подолання інфляції піде 20 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На подолання інфляції піде 20 років

Казна та Політика
923
Відповідно до аналізу, проведеному Національним банком, ситуація в Україні зараз дуже схожа на ту, яку проходили розвинені країни 30 років тому. На подолання технологічних і інфляційних проблем їм знадобилося 10-20 років.
Підвищення цін на газ до середньоєвропейського рівня разом з подальшим ростом цін на нафту будуть мати серйозний негативний вплив на динаміку і стан платіжного балансу нашої країни. На думку аналітиків Національного банку, це не тільки ускладнить процес валютної лібералізації, але й загострить дефіцит гривні в економіці (тому що Нацбанк планує перейти від емісійного каналу розширення грошової пропозиції до рефінансування).
Сьогодні валютні інтервенції НБУ здебільшого направляються на нівелювання коливань курсу гривні й не перевищують 5-7% обсягу валютного ринку. Однак попит на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку в другій половині 2008 р. може відчутно зрости у зв'язку з необхідністю погашення в цей період банківськими установами країни зовнішніх зобов'язань у значних обсягах. Це призведе до девальвації національної валюти.
У цих умовах НБУ варто було б мати у своїх руках механізм змінного обмінного курсу для захисту від зовнішніх шоків, однак структурні перекоси в економіці України жорстко обмежують поле для реформ. Адже валютна залежність структури економіки в наявності - триваюче зростання негативного сальдо поточного рахунка платіжного балансу, за оцінками Нацбанку, за підсумками 2008 р. загрожує перерости в негативне сальдо платіжного балансу.
У свою чергу недолік рефінансування стимулює зростаня попиту на зовнішні позики з боку банків і підприємств. Не секрет, що вітчизняні банки активно використають валюту для кредитування, що в умовах напруженості на зовнішніх ринках капіталу підсилює валютні ризики і доларизацію економіки. "Небезпека вищезгаданих тенденцій пов'язана з ризиком накопичення надмірних зовнішніх зобов'язань, дефолти з яких можуть спровокувати девальвацію національної валюти і подальше зростання інфляції",- сказано в аналітичній записці НБУ.
Екс-глава департаменту валютного регулювання Нацбанку Сергій Яременко вважає, що пошуки правильного економічного курсу при зміні ціни на газ будуть нагадувати судороги. На думку Яременко, влада зараз немає відповіді на питання, при якій політиці Нацбанку досягається прогнозний рівень ВВП. Якщо НБУ продовжить політику стримування росту монетарних агрегатів, це призведе до уповільнення росту. У свою чергу інфляція буде рости на тлі очікування подорожчання газу. У результаті, за словами експерта, "ножиці між інфляцією та темпами економічного росту будуть розширюватися. Процеси, що відбуваються зараз в економіці - це вже стагфляція".
Перед схожими проблемами стояли розвинені економіки в 1972 р., коли відбувся різкий стрибок цін на нафту. Тоді, щоб знизити рівень інфляції до докризисного показника, Японії, Австрії та Німеччині знадобилося 8-9 років; Великобританії, Канаді, Швеції та США - 18-19 років; Італії - 22 року.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас