Прийнята загальнодержавна програма зняття з експлуатації ЧАЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прийнята загальнодержавна програма зняття з експлуатації ЧАЕС

Енергетика
118
Міністр з питань надзвичайних ситуацій і у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Владимир Шандра представив на засіданні Кабінету Міністрів розроблений МНС проект Закону України "Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему", повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.
Вперше проект був поданий Уряду і Верховній Раді ще в 2004 р., проте тоді він не був прийнятий, зокрема, у зв'язку з достроковими парламентськими виборами. Сьогодні проект закону є украй актуальним і основоположним для забезпечення робіт на майданчику ЧАЕС. Фахівці МНС на чолі з В.Шандрою допрацювали цей проект з урахуванням термінів, які пройшли.
У проекті закону враховані поправки, які надійшли до попереднього змісту під час його опрацьовування в комітетах Верховної Ради. Зокрема, до запропонованого проекту Закону надійшли 134 зауваження і пропозиції від громадських організацій, установ і громадян, з них 28 враховані повністю або частково. Програма визначає основні напрями робіт, орієнтовні об'єми їх фінансування, організаційні і технічні завдання.
Як повідомлялося, 20 травня Верховна Рада України прийняла в першому читанні урядовий законопроект №2182 "Про Загальнодержавну цільову екологічну програму поводження з радіоактивними відходами". Програма розглядає, зокрема, і поводження з РАО, які створюватимуться при знятті з експлуатації ЧАЕС і перетворенні об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему, і які локалізовані в сховищах зони відчуження.
Відзначимо, в кінці квітня ц.р. було проведено вивантаження останньої паливної збірки з реактора третього блоку ЧАЕС.
Нагадаємо, в січні ц.р. глава МНС затвердив план заходів щодо зняття з експлуатації блоків Чорнобильської АЕС і перетворення об'єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему. Одним з важливих елементів плану є звільнення блоків від відпрацьованого ядерного палива. Виконання цього завдання планувалося завершити в 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас