Юлія Тимошенко кує рекорди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко кує рекорди

Казна та Політика
1683
Вчора прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що в найближчий місяць інфляція не перевищить декількох десятих відсотка. Підставою для настільки оптимістичного прогнозу стало зростання промислового виробництва.
Крім того, глава уряду також висловила впевненість у тому, що вихід з парламентської коаліції декількох депутатів не вплине на політичну ситуацію в країні.
Вчорашнє засідання Кабміну прем'єр-міністр Юлія Тимошенко початку з переможного звіту про рекордні успіхи діючого уряду. "За підсумками п'яти місяців ми маємо динамічне рекордне зростання промислового виробництва на рівні 8%. Це значно перевищує аналогічні показники минулого року і навіть ні в яке порівняння з ними не йде",- гордо заявив глава уряду.
Особливо вона раділа з "абсолютно рекордних показників" у машинобудівній галузі, зростання виробництва в якій склали 31,1% . Ще одним приводом для радощів стало зростання ВВП на 6,2% і збільшення припливу інвестицій. "Ми маємо всі підстави говорити, що Україна демонструє найкращі показники з росту економіки",- відзначила прем'єр. На цьому Тимошенко не зупинилася.
Особливий предмет для гордості - зниження рівня інфляції. Відповідно до її звіту, у порівнянні з минулим місяцем інфляція зменшилася майже в 2,5 рази. "Я переконана, що в наступному, шостому місяці буде абсолютно спокійна інфляційна ситуація. Думаю, на рівні близько нуля",- резюмувала Юлія Тимошенко.
Висновок з наведених економічних показників прем'єр зробила на підсумковій прес-конференції. Вона заявила, що оголошені нею дані є наслідком успішної роботи уряду. "Я хотіла б, щоб при всій політичній суєті та інтригах ураховувалися реальні показники роботи Кабміну, а не політична нестабільність, що сьогодні організована на всіх рівнях",- настійливо сказала Юлія Тимошенко.
Прем'єр закликала політиків "не займатися інтригами", а об'єднуватися навколо "успішної політики економічних досягнень", які демонструє уряд.
Після цього журналісти покинули зал засідань, а міністри зайнялися затвердженням нового прогнозу макропоказників на 2008 рік. Згідно цього документу, річна інфляція складе 15,3%, а ВВП збільшиться на 35 млрд грн. За інформацією Комерсанта-України, саме ці показники викликали на засіданні найбільш бурхливі заперечення з боку представників президента. "Вони були категорично проти, але Юлія Тимошенко наполягла на своєму, запевненні, що урядом ці показники поки приймаються за основу",- повідомив джерело в Кабміні.
Слід зазначити, що регламент Кабміну не передбачає такої форми, як прийняття документів "за основу". Тому у випадку оприлюднення показники можна буде вважати остаточно затвердженими.
Очевидно, така колізія зробила чиновників неговіркими. Так, міністр фінансів Віктор Пинзеник лише підтвердив факт прийняття макропоказників і запропонував звернутися за подробицями до міністра економіки Богдана Данилишина. Однак Данилишину вдалося уникнути зустрічі з журналістами. Відмовився називати показники і представник президента в Кабінеті міністрів Олександр Шлапак. Він лише відзначив, що вони "затверджені в тому вигляді, в якому їх представило Мінекономіки". Щоправда, при цьому Шлапак уточнив, що показники ще будуть змінюватися. "Найближчим часом будуть проведені додаткові консультації із НБУ та президентом",- підкреслив він.
Не було залишено без уваги і "губернаторське питання". Секретаріат президента виступив проти присутності на вчорашньому засіданні Кабміну глав облдержадміністрацій. Однак Юлія Тимошенко відступати не має наміру. Повідомивши у вступному слові про те, що в Києві, Сумській, Донецькій, Дніпропетровській і Запорізькій областях при "фактично зупиненій інфляції" було допущено зростання цін, прем'єр попередила, що розмови з нею губернаторам все-таки не уникнути. "Я буду мати з ними сьогодні окрему телефонну розмову. Мені хотілося б почути, чому вони тягнуть всю Україну на низькі рівні показників",- сказала Тимошенко.
Пізніше, на прес-конференції, глава уряду зробила заяву щодо політичної ситуації. Вона вперше дала оцінку діям народних депутатів Ігоря Рибакова (БЮТ) і Юрія Буту ("Наша Україн-Народна самооборона"), що вийшли з парламентської більшості. Їх заяви прем'єр назвала "незначними папірцями", а їх вчинок розцінює як "провокацію".
На її думку, парламентська більшість як і раніше існує і залишається незмінною. "Коаліція формується не окремими народними депутатами, а фракціями. На сьогоднішній день у коаліції демократичних сил 228 народних депутатів. І ніякі замовлені провокаційні дії не змінять склад демократичної коаліції, поки одна із фракцій, що входять до коаліції, не ухвалить рішення щодо виході з неї",- заявила Юлія Тимошенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас