Експерти вважають нереалістичним оновлений прогноз інфляції на 2008 рік рівні 15,3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають нереалістичним оновлений прогноз інфляції на 2008 рік рівні 15,3%

Казна та Політика
414
Оновлений прогноз інфляції в Україні на рівні 15,3% в 2008 році є нереалістичним, вважають опитані експерти.
"Прогноз інфляції 15,3% в 2008 році при інфляції за підсумками п'яти місяців 14,6% - малоймовірний. Я думаю, що уряд і Національний банк не встигнуть за такий короткий час реалізувати заходи щодо втримання інфляції, що, як відомо, має інерційний характер. Думаю, що за підсумками року рівень інфляції становить близько 20%", - сказав голова правління Індекс-Банка (Київ) Ігор Францкевич.
"Я думаю, що прогноз по інфляції 15,3% - нереальний. Одним із найістотніших факторів, що стимулюють інфляційні процеси, є підвищення цін на енергоносії в усьому світі, а також вже проведені цього року значні соціальні виплати в країні. Звичайно, з одного боку, інфляція б'є по гаманцю громадян, але з іншого боку, висока інфляції - це об'єктивний процес для зростаючої економіки. Думаю, що за підсумками року інфляція в Україні становить більше або близько 20%", - сказав голова правління Укрпромбанка (Київ) Олександр Солтус.
Аналітик інвестиційної компанії Foyil Securities Олександр Шкурпат також вважає оновлений прогноз по інфляції заниженим.
"З огляду на очікування підвищення ЖКГ тарифів, а також імовірне пом'якшення поточної монетарної політики НБУ, Foyil Securities зберігає поточний прогноз інфляції на 2008 рік на рівні мінімум 21%. (...) Ми прогнозуємо ріст компонента індексу споживчих цін (ІСЦ) - продукти харчування - за підсумками року на 27% (грудень-2008 до грудня-2007), допускаючи дефляцію в літні місяці поточного року у зв'язку з високими очікуваннями врожаю поточного року", сказав він.
При цьому експерт відзначив, що тверда монетарна політика, що проводиться НБУ з початку поточного року, зіграла значну роль в уповільненні інфляції.
"Ми вважаємо, що ревальвація гривні в останній декаді травня послужить основним фактором уповільнення червневого значення індексу споживчих цін (до травня 2008) до рівня нижче 1%. Проте, НБУ в другій половині 2008 року, мабуть, буде змушений пом'якшити проведену монетарну політику, щоб не допустити значного вповільнення росту ВВП - нижче 5% в 2008 році", - відзначив О.Шкурпат.
Перший заступник глави правління Укрсоцбанка (Київ) Валентина Жуковська вважає, що ревальвація гривні, як й інші міри з арсеналу Нацбанку, навряд чи можуть бути досить ефективними засобами для боротьби з ростом цін. "Сьогодні економіка вимагає зовсім інших кроків - обмеження споживчих позик і впровадження інструментів та стимулів для різкого розширення інвестиційного кредитування, а також скорочення соціальних виплат", - думає банкір.
При цьому вона відзначає, що регульований урядом ріст зарплат продовжиться. "Ми ще тільки чекаємо введення в повному обсязі Єдиної тарифної сітки. А це означає ріст зарплат у бюджетній сфері ще на 30%. Значний внесок у розвиток інфляційних процесів зробили збільшені виплати по компенсації знецінених заощаджень Ощадбанка", - підкреслила В.Жуковська.
Як повідомлялося з посиланням на віце-прем'єра Івана Васюника, уряд України очікує різкого вповільнення інфляції в країні із червня, встановивши новий прогноз інфляції на 2008 рік на рівні 15,3%.
За словами представника президента Олександра Шлапака, прогноз макропоказників схвалений у цілому й ще вимагає доробки, зокрема, разом з експертами НБУ й секретаріату президента.
За даними Держкомстату, інфляція в Україні в травні 2008 року сповільнилася до 1,3% у порівнянні з 3,1% у квітні, 3,8% - у березні, 2,7% - у лютому й 2,9% - у січні. Однак у річному вирахуванні в травні вона продовжила ріст і досягла 31,1%.
Уряд наприкінці минулого року прогнозував ріст споживчих цін в 2008 році 9,6%. Однак, на думку незалежних експертів, інфляція навряд чи буде нижче 20% з урахуванням вже набраних темпів і росту цін у промисловості, що за п'ять місяців склав 24,2%, у тому числі в травні - 3,7%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас