Хто рахує зерна для Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто рахує зерна для Тимошенко

Аграрний ринок
344
"Хто останній зайшов до прем'єра, того "порада" і реалізується" - повідомив чиновник з МінАП.
На початку тижня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко оприлюднила новий прогноз урожаю зернових в Україні цього року - 60 млн. т. При цьому прогноз глави Кабміну виявився майже в півтора разу вищим за показники, про які раніше повідомляли чиновники Мінагрополітики та аграрні аналітики.
Та й нинішній прогноз прем'єра - на 10 млн. т вищий даних, озвучених Юлею Володимирівною два місяці тому. Тоді Тимошенко називала цифру в 50 млн. т. При цьому прем'єр нібито посилалася на дані Юрій Мельника. Чим, за словами очевидців , змусила міністра сполотніти. Зате новий прогноз від Тимошенко Юрія Федоровича просто здивував.
Експерти розходяться в думці, навіщо прем'єр свідомо завищує показники майбутнього врожаю. "Це можна було б сприймати як тиск на ціни на внутрішньому ринку та й на світовому. Однак, це давно вже не так. В Україні всі звикли до подібним прогнозів і не звертають на них уваги" - розповів учасник ринку. І додав, що "подібні заяви Тимошенко вже нікого не цікавлять і на Заході".
Український журналіст, що працює в одному із провідних закордонних інформагентств зізнається, що останнім часом прогнози з України мало цікавлять іноземну аудиторію. Особливо, якщо такі прогнози роблять місцеві топ-чиновники.
Якщо ж проаналізувати заголовки західних інформагентств за останні три-чотири років, то в наявності великі зміни. Назви новин мутували - від "Україна очікує..." до "прем'єр-міністр України прогнозує..." або "Тимошенко оцінює...". Очевидно, для зручності іноземних читачів, слабко знайомих з українськими реаліями.
Політичні ж експерти пояснюють "зростання прогнозів" прем'єр-міністра позиціями уряду в протистоянні із Секретаріатом президента. Особливо після фактичного розпаду парламентської коаліції.
На думку низки народних депутатів, супротивники нинішнього Кабміну мають намір не дозволити уряду проіснувати до збору рекордного врожаю. Їх мета - вибити з рук Юлії Тимошенко один з головних доказів її успішної роботи. Щоправда, подібні думки озвучують представники фракції БЮТ. У самому ж Секретаріаті наявність такої інтриги спростовують. Навпроти, говорять у СП, це Кабмін готується до відставки - з багажем приборканої інфляції та очікуванням грандіозного врожаю.
Існує й третя версія щодо нового прогнозу. Чиновник МінАП на умовах анонімності зізнався "proAPK", що глава уряду сьогодні більше прислухається до своїх порадників, ніж до міністерства. "Хто останній зайшов до прем'єра, того "порада" і реалізується. Так буває дуже часто" - говорить чиновник.
На ринку існує думка, що сьогодні Юлія Володимирівна найчастіше користується аграрними порадами представника БЮТ Євгена Сигала. Джерела стверджують, що власник "Комплекс "Агромарс" намагається замкнути на собі рішення аграрних питань у прем'єр-міністра. Наскільки успішно - питання поки відкрите.
Однак саме Євген Якович розробляв і представляв у парламенті низку законопроектів, які керівництво Кабміну презентувало громадськості як пакет антиінфляційних документів уряду. До слова, неоднозначних за своїм впливом на український ринок.
Схоже, що в боротьбі за доступ до тіла глави уряду дістається й самому Сигалу. Тиждень тому прем'єр запідозрила його в розпаленні інфляції і закликала губернаторів боротися з монополізмом виробників курятини. Не виключено, хтось зі своєю порадою зайшов до прем'єра після Євгена Яковича. Так, просто порахувати майбутній урожай. Або поговорити про соняшнику олію...
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас