Кому дістанеться Нацдепозитарій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому дістанеться Нацдепозитарій

Казна та Політика
257
Сьогодні відбудуться позачергові збори акціонерів Національного депозитарію України (НДУ). Головне питання, що cтоїть на порядку денному, - зміна топ-менеджменту НДУ, а саме голови спостережної ради Віктора Івченко та голови правління Володимира Ульянова.
"Питання про ліквідацію НДУ сьогодні підніматися не буде, просто поміняємо керівництво", - повідомив високопоставлене джерело в Держкомісії з цінних паперах та фондовому ринку (ДКЦПФР).
Для реалізації цих планів у керівництва Держкомісії є всі необхідні ресурси, а саме 86%-вий пакет акцій Нацдепозитарію. При такій чисельній перевазі згода або хоча б присутність інших акціонерів, у числі яких є "дружні" Віктору Івченко компанії, Держкомісії не знадобиться.
Проте беззмінний керівник Національного депозитарію Віктор Івченко не збирається залишати свою посаду без боротьби. "За законом глава СР призначається на три роки.
Я пробув на своїй посаді тільки півтора, тому акціонери повинні мати дуже вагомі причини, щоб мене звільнити. Інакше це рішення може бути оскаржене в судовому порядку", - стверджує він. Втім, спочатку Івченко планує звернутися за підтримкою до керівництва країни, зокрема до президента, з яким у добрих стосунках перебуває дружина Івченко - губернатор київської області Віра Ульянченко.
У випадку зміни керівництва Нацдепозитарію подальша доля НДУ виглядає дуже сумною. Справа в тому, що зараз в Україні зареєстровано три депозитарії: НДУ, Міжрегіональна фондова спілка (МФС) і Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП). У цей час МФС і ВДЦП перебувають у процесі об'єднання.
При цьому керівництво Держкомісії активно лобіює ідею створення центрального депозитарію саме на базі ВДЦП. Єдиною перешкодою є норма закону "Про Національну депозитарну систему", відповідно до якого статус центрального депозитарію закріплений за НДУ.
Тому, найімовірніше, згодом Держкомісія ініціює злиття Нацдепозитарію із ВДЦП і МФС. Якщо ж будуть прийняті виправлення до закону "Про депозитарну систему", які позбавлять НДУ статусу центрального, то його можуть попросту ліквідувати.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас