Як столиці вивести квартири "з тіні" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як столиці вивести квартири "з тіні"

Нерухомість
845
Київська влада хоче наповнити бюджет за рахунок орендодавців-нелегалів. Поки виходить туго - неможливо зібрати податки, використовуючи батіг і не використовуючи пряник. Зниження ставки податку й спрощення системи сплати можуть виправити ситуацію
У Києві почався черговий рейд по виявленню власників квартир, які нелегально надають приміщення в оренду. "Вилов" іде за допомогою рейдів за оголошеннями у пресі. Міська влада хоче доручити районам взяти на себе функції контролю й гаранта для орендодавців.
Власне, такі спроби вживалися в місті неодноразово. І не дивно - щороку столичний бюджет губить кругленьку суму. Однак вирішити проблему способами, пропонованими податківцями і міською владою, практично неможливо.
Рейди, звичайно, - справа потрібна, однак таким способом взяти ринок під контроль неможливо. Вже занадто він об'ємний, занадто вже значна його частина перебуває "у тіні". За даними учасників ринку, у Києві здається близько 400 тисяч квартир. Платять податки - близько 10% орендодавців. І рейдами по адресах з оголошень таку махину не охопиш.
До того ж, довести, що квартира саме здається, а не, скажемо, віддана друзям "пожити забезкоштовно", - практично неможливо. Отут треба проводити цілу спецоперацію по фіксації передачі грошей і потім доводити, що вони передані саме із цією метою.
Спроба створення агентурної мережі серед працівників Жеків, "бабусь", двірників і т.п., які "стукали" би на сусідів, - також не приведе до успіху. За цим напрямком пішли працювати в Москві. Поки що особливих зрушень там немає.
Обов'язкова реєстрація осіб, що мають у володінні більше однієї квартири, також навряд чи приведе до повного рішення проблеми. У багатьох випадках, кілька квартир належить не одній особі, а членам родини. Встановити ж де, коли й хто реально проживає в нинішніх умовах - практично неможливо.
Ніхто не сперечається, "батіг" стосовно неплатників податків використовувати необхідно. Але лише в тому випадку, якщо цей батіг ефективний. У противному випадку необхідно задуматися про "пряник".
Змусити платити податки дуже важко. А в Україні - практично неможливо. Набагато розумніше створити умови, при яких податки платити вигідно.
На сьогоднішній день, основні платники податку з оренди нерухомості - власники житла екстра-класу. Для них вигідно виконати всі формальні умови, щоб захистити свою дорогу власність. Якщо людина володіє й здає квартиру, скажемо за 2000 доларів на місяць, для неї розумніше заплатити 15% податку, або відкрити СПД, чим піддавати себе ризику.
Для тих же, хто здає житло економ-класу, пріоритет укладається в іншому. Ставка в 15% від 500 доларів за знімну квартиру - це практично сума за комунальні послуги. Власники (як правило, люди небагаті) не вважають потрібним при такому доході платити державі цілком пристойну для них суму. Можна, звичайно, покласти ці 15% на плечі того, хто "наймає", але тоді твоє житло програє за критерієм конкурентноздатності ціни. Відкривати ж СПД орендодавцеві - занадто довго й обтяжливо. Так само як і вести відповідну бухгалтерію.
Найбільш логічним виходом із ситуації стало б зниження ставки податку приблизно вдвічі, що дозволило б орендодавцям без особливих моральних і матеріальних втрат заплатити незначну суму й спати спокійно. Особливих втрат бюджет би не поніс, скоріше навпаки. Адже нинішня ставка по суті не працює, а зі зменшенням відсотка суми відрахувань у цілому б зросли.
Другий момент - спрощення самої системи сплати податків. Можна, приміром, ввести зовсім окремий вид спрощеної підприємницької діяльності, орієнтований саме на власників квартир, що здаються в наймання. Реєстрацію такого приватного підприємця потрібно спростити "до не можна". А рівно з нею - і звітність. Все повинне бути максимально просто, прозоро, швидко, ненав'язливо. Це дозволить максимально розширити базу платників.
Владі настав час зрозуміти: якщо паралельно з батогом не використається пряник, каральні акції до успіху не приведуть, і вивести ринок з "тіні" не вдасться. Тому що поки що "тінь" - значно сильніше держави і є присутнім практично в кожному будинку.
Сергій Лосєв
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас