Ющенко перервав комунікації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко перервав комунікації

Фондовий ринок
496
Найбільший національний оператор зв'язку ВАТ "Укртелеком" виявився предметом дебатів не тільки на арені великої політики. Компанія може стати яблуком розбрату для профільного міністерства та Національної комісії з регулювання зв'язку, а також сьогоднішнього менеджменту оператора. Приватизація-2008 так і не відбулася, ВАТ починає генерувати збитки.
Вчора ввечері стало очевидним, що "Укртелеком" протягом ще як мінімум декількох місяців не зможе змінити тарифну політику для того, щоб покращити фін показники. Президент Віктор Ющенко вчора призупинив дії постанов Кабміну від кінця травня з призначення нового глави НКРС Сергія Колобова та членів комісії. Глава держави направив подання до Конституційного суду про невідповідність розпоряджень уряду Основному закону. Це означає, що комісія знову заблокована як мінімум до осені.
Як повідомив вчора міністр транспорту та зв'язку Йосип Вінський, підконтрольне йому відомство звернулося до НКРС із проханням переглянути тарифну політику ВАТ "Укртелеком". За його словами, тарифна політика підприємств зв'язку привертає увагу у зв'язку з їх незадовільною фінансовою діяльністю. "Я не підписав фінплан "Укртелекому", тому що не можу підписати фінплан "Укртелекому" з 1,5 млрд. грн. збитків при можливих 2 млрд. грн. прибутку. Якщо є збитки, треба міняти менеджмент, проводити санацію підприємства",- підкреслив він.
Відзначимо, що в проекті фінансового плану на 2008 р. ВАТ "Укртелеком" спрогнозувало рекордні збитки в 1,5 млрд. грн. На думку Йосипа Вінського, сумну фінансову ситуацію в компанії спровокувала - у тому числі - і діяльність попереднього складу НКРС. Опитані звільнені члени комісії не бачать у збитках "Укртелекому" своєї провини, тому що держава саме заблокувало діяльність регулятора. А вчора - уже другий раз за останні півроку.
Про те, що "Укртелекому" цього року загрожують збитки, говорять фінансові показники компанії за перший квартал цього року. Так, чистий збиток підприємства за цей період склав 97,545 млн. грн., тоді як аналогічний період 2007 р. компанія завершила із чистим прибутком 81,926 млн. грн. Для того щоб якось викарабкатися зі складних ситуацій, керівництво "Укртелекому" звичайно ініціювало підняття тарифів в основному сегменті своєї діяльності - наданні послуг фіксованої телефонії. Заплановано збільшення тарифів і цього року. НКРС, будучи заблокованою до останнього часу, просто не могла ввести нові тарифи.
"Ще з 1 квітня, відповідно до нашого проекту, планувалося підвищити тарифи на міський телефонний зв'язок на 20%, а з 1 вересня - підвищити тарифи на всі види фіксованого зв'язку - і сільської, і міський - ще на 10%",- говорив глава НКРС Володимир Звєрєв півтора місяця тому. За його словами, це дало б можливість довести міський фіксований зв'язок приблизно до рівня собівартості, а в сегменті сільського зв'язку - частково компенсувати збитки.
"Ці тарифи були погоджені з усіма у встановленому порядку. Але комісія не затвердила їх, тому що її робота була заблокована. Це питання значилося на порядку денному. У жодному разі тарифи на міський фіксований зв'язок повинні бути переглянуті в межах 20%. Хоча - я повторюю - таке підвищення тарифів фактично не полегшить фінансове становище "Укртелекому",- повідомила колишній (а вчора відновлений президентом) член НКРС Ольга Філіпова. Всі члени комісії вчора до пізнього вечора на першому за півроку засіданні розгрібали документальні завали, що накопичилися, незважаючи на те що їм під кінець дня стало відомо про останнє рішення глави держави. Залишається сподіватися, що вони не працювати весь день дарма.
Керівництво "Укртелекома" не втрачає оптимізму. Заступник голови правління ВАТ "Укртелеком" Ігор Сиротенко сказав днями, що число абонентів широкополосного доступу (ШПД) "Укртелекома" до 2013 р. складе за прогнозами компанії 2,2 млн. чоловік, або 56,3% усього їхньої кількості. За його словами, в 2008 р. кількість абонентів ШПД досягне 1,54 млн., у тому числі абонентів "Укртелекома" - 0,54 млн.
"На сьогоднішній день у нас уже є 0,3 млн. абонентів. Я впевнений, що під кінець року ми впораємося із прогнозом",- відзначив він. Підкреслимо, що ШПД є одним з найбільш перспективних напрямків розвитку ринку зв'язку на найближчий час. Крім госмонополиста в цьому сегменті активно розвиваються приватні фіксовані оператори зв'язку. Про наміри початку роботи в цьому сегменті заявив також основний акціонер найбільшого мобільного оператора країни "Киевстара" - норвезький холдинг Telenor. На думку аналітиків, "Укретелеком" уже починає програвати альтернативі ринку в сегменті ШПД. Тому прогноз ВАТ на частку ринку в найближчі роки може бути не виправданий. У тому числі оператор може погіршити свої позиції й на ринку фіксованої телефонії.
По оцінках аналітика "Юпрас Капіталу" Олексія Билязе, у цей час "Укртелеком" втрачає біля трьох відсотків ринку фіксованої телефонії щорічно. "Якщо зараз ми говоримо про те, що в нього в межах 70-80%, те протягом десяти років частка ВАТ може скоротитися до 55-60%",- відзначає він.
Ще одне тривожне спостереження пана Билязе - "Укртелеком" не працює з новобудовами. Т.е. більшість новоспоруджених об'єктів телефонізують інші компанії. Це, до речі, підтверджує діяльність компанії "Голден Телекому" - альтернативного оператора фіксованого зв'язку й ШПД.
У Києві ГТ покрив приблизно половину багатоповерхових будинків. До кінця першого кварталу 2008 р. компанія розраховує збільшити число підключених будинків до 60%. Основний натиск робиться на нові райони. А як відомо, столиця - це основний ринок широкополосного доступу в країні. Інші великі альтернативні оператори - "Фарлеп-Оптима" і "Датагруп" - теж не дрімають. Їхня частка ринку швидкісного інтернет-доступу неухильно росте.
Як говорить Олексій Билязе, мінімізувати збитки "Укртелекома" або взагалі показати прибуток за підсумками цього року можливо. Для цього потрібно запропонувати гнучку тарифну політику й, крім того, навести порядок з якістю послуг. Аналітик припускає, що для "Укртелекома" є зміст так само, як це роблять мобільні оператори, розробити різні тарифні плани. Т.е. у тарифну політику ВАТ необхідно закласти можливість керувати витратами для абонента. Втім, на регуляторному рівні це поки неможливо зробити, тому що НКРС, як уже говорилося, не працює.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас