Фондовий ринок виручить девальвація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок виручить девальвація

Фондовий ринок
598
За прогнозами аналітиків, до початку осіни український фондовий ринок буде, швидше за все, повільно рости, але так і не досягне рівня початку року. У той же час девальваційні очікування і запуск індексних фондів з високою часткою ймовірності повернуть на нього нерезидентів.
Як повідомив президент Українського спілки фінансових аналітиків Юрій Прозоров, на його думку, існує три сценарії розвитку ситуації на українському фондовому ринку до кінця літа.
"З імовірністю 60% буде переважати бічний тренд, що має невелику висхідну тенденцію - 10-15% росту від поточного рівня, але рівня початку року досягнуто не буде",- вважає він. Два інших сценарії - песимістичний та оптимістичний - передбачають або продовження падіння ще на 10%, або різкий ривок нагору, що дозволить вийти на рівень кінця грудня. Втім, через політичні конфлікти, ризику погіршення макроекономічних показників і відсутності перспектив стабільного росту світових ринків, імовірність реалізації оптимістичного сценарію не перевищує 10%.
"Двигуном росту українського ринку акцій могли б стати гроші іноземних інвесторів, але попиту міжнародних фондів поки не спостерігається",- відзначає Юрій Прозоров, частково пояснюючи цю ситуацію ревальвацією гривні. За його словами, великий вплив на динаміку вітчизняного фондового ринку робить поточна ліквідність грошового ринку в Україні, а через те, що методом боротьби з інфляцією було обрано штучне збільшення вартості гривні, проблеми з ліквідністю будуть тривати. "Нерезиденти одержали можливість зафіксувати валютну премію, про яку мріяли з минулого року",- уточнює експерт.
Проте, на думку аналітиків, повернути нерезидентів на наш ринок може активний запуск індексних фондів. "Існують прецеденти різної оцінки того самого активу в портфелі фонду і показу неправильної прибутковості деякими КУА,- розповідає головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран.- А індексні фонди, яких у світі існує близько тисячі, привабливі для іноземного інвестора в першу чергу прозорістю та розкритою структурою своїх портфелів".
В Україні сьогодні зареєстровано три індексних фонди: "Амадеус-Індекс ПФТС", "Амадеус - український торговельний індекс" (UTIX) і "Тект-індекс" (індекс ТЕКТ-Composite). При цьому два із трьох фондів зараз розміщають свої акції і поки не визнані такими, що відбулися. На думку Юрія Прозорова, зараз дуже вдалий час для виходу на ринок, оскільки акції емітентів будуть купуватися фондами за більш низькою ціною, ніж було б у період росту, тобто вигідніше для інвесторів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас