Міллер: "Газпром" прагне стати зразковим енергетичним оператором у Франції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: "Газпром" прагне стати зразковим енергетичним оператором у Франції

Енергетика
107
Для заспокоєння клієнтів у Західній Європі, які побоюються, що "Газпром" недостатньо вкладає інвестицій у нові родовища, а тому в майбутньому не зможе дотримати своїх контрактних зобов'язань, глава російського газового гіганта заявив в інтерв'ю французькій газеті Le Figaro: "Ми зможемо досягти показника 610-615 млрд. кубометрів до 2015 року і 650-670 млрд. - до 2020".
Міллер додав, що "на той час приблизно половина видобутку газу буде здійснюватися на нових родовищах на континентальному плато арктичних морів, на Ямалі, у Східному Сибірі і на Далекому Сході".
Керівник газової монополії роз'яснив, яка комерційна стратегія на французькому ринку, де частка російського газу становить лише 1%. "Ми прагнемо стати зразковим енергетичним оператором у Франції. Наша цільова клієнтура - насамперед, професіонали і малий бізнес, - заявив Олексій Міллер. - Розвитком мережі поставок індивідуальним споживачам можна зайнятися пізніше. Ми вважаємо, що встановлення прямих комерційних відносин з підприємствами і місцевими партнерами є кращою гарантією надійності поставок. Крім того, ми розраховуємо зміцнювати свої позиції на ринку газу, електроенергії та вугілля".
Міллер докладно роз'яснив позицію концерну щодо заклику Єврокомісії відкрити доступ для всіх до придбання газопроводів. "Ми вважаємо, що примус великих компаній начебто "Газпрому" розділяти свої активи зробить набагато менш привабливими необхідні інвестиції в газову інфраструктуру. Видатки на утримання газопроводів дуже високі. Саме тому традиційно їх беруть на себе самі енергетичні компанії. Вони в цьому зацікавлені. Навпроти, передача відповідальності за ці видатки стороннім компаніям створить загрозу скорочення пропускної здатності, - вибудував логіку Міллер. - Хіба це не велика небезпека для Європи, де споживання газу в найближчі роки сильно зросте?"
На це співрозмовник Міллера відзначив: "Однак саме за рахунок такого поділу Брюссель розраховує створити конкурентний ринок і знизити ціни..." Глава "Газпрому" у відповідь роз'яснив: "Єврокомісія виробила пропозиції, ґрунтуючись на досвіді країн-виробників газу, що мають розвинену транспортну інфраструктуру. Одним із прикладів є британська модель. Але можна засумніватися в тому, що ця модель буде працювати на ринку, що залежить від імпорту. Досить глянути на нинішні ціни у Великобританії та Іспанії".
Слідом Міллер резюмував: "Взагалі ж, газ - специфічний товар. Це не мобільна телефонія, не автомобілі, не програмне забезпечення. Доступ до ресурсів обмежений у силу об'єктивних причин".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас