Мінфін рубить збір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін рубить збір

Казна та Політика
1202
Міністерство фінансів оголосило, до яких податкових змін варто готуватися бізнесу в 2009 році. Будуть скасовані десять місцевих зборів, знижене оподатковування валютних операцій та почнеться реформа пенсійних платежів.
Частина навантаження буде перерозподілена з підприємств на їхніх співробітників, яким прийде платити в Пенсійний фонд не 2%, а 5% зі своєї зарплати. На думку експертів, таке реформування практично не відобразиться на доходах бюджету.
Вчора прес-служба Мінфіну повідомила, що міністерство підготувало законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти з питань оподатковування", що передбачає скасування з 1 січня 2009 року десяти місцевих податків і зборів (див. довідку), доход від яких навіть не покриває витрати на їхнє адміністрування.
На думку Мінфіну, повинні залишитися лише збір за паркування автомобілів, ринковий і курортний збори, а також податок з реклами. При цьому з 0,5% до 0,2% буде зменшений збір з купівлі/продажу безготівкової валюти. Раніше в Мінфіні обіцяли його повністю скасувати з 2009 року.
Найістотнішою зміною є початок "бруттизації зарплат" - перерозподіл частини відрахувань у Пенсійний фонд з юридичних на фізичні особи. Як пояснили в прес-службі відомства, відрахування роботодавців з фонду заробітної плати знизяться з 33,2% до 30%, тоді як сума податку із зарплати найманих співробітників збільшиться з 2% до 5%. Щоб не відбулося падіння розміру зарплат, у міністерстві обіцяють зобов'язати підприємства підняти зарплати співробітникам не менш чим на 3%.
Як розповів заступник міністра фінансів Денис Фудашкин, реформа не тільки знизить податкове навантаження на фонд оплати праці й легалізує зарплати, але й стане першим кроком до введення другого етапу пенсійної реформи. "Накопичувальна система пенсійних рахунків не може існувати за рахунок 2% з фонду зарплати. Так громадяни нічого собі не нагромадять",- додав чиновник.
Примітно, що міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова про наміри провести таку реформу нічого не чула, а тому прокоментувати ініціативу не змогла. Втім, джерело в міністерстві повідомило, що бруттизація приведе до росту номінальної зарплати. Надалі співвідношення сплати необхідно буде довести до показника 50% на 50%, як у країнах ЄС.
Народний депутат, екс-міністр праці та соціальної політики Михайло Папіев (Партія регіонів) впевнений, що скорочення навантаження на фонд оплати праці зацікавить компанії збільшувати зарплату своїм працівникам. Експерти вважають, що така податкова реформа не змінить загальний рівень податкового навантаження, тому що сума пенсійних виплат залишиться колишньою.
За словами аналітика Всесвітнього банку Руслана Піонтковського, як оплата праці, так і пенсійні внески є витратами підприємств. Глава комітету Верховної ради з питань податкової й митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) впевнений, що ефект буде можливий лише при одночасному впровадженні персональних пенсійних накопичувальних рахунків. "Можна взагалі з роботодавця зняти все навантаження й перекласти на найнятого співробітника, але при цьому сказати, що ці гроші відраховані на його персональний рахунок, його держава на першому етапі лише розпоряджається ними, щоб субсидіювати нинішніх пенсіонерів",- пропонує він.
Які місцеві податки та збори пропонуються скасувати
- збір за видачу ордера на квартиру (максимум 5,1 грн);
- за участь у перегонах на іподромі (51 грн);
- за виграш на перегонах на іподромі (6% від суми);
- за участь у грі на тоталізаторі та іподромі (5% від плати за участь у грі);
- за право використання місцевої символіки (0,1% від вартості продукції з юросіб та 85 грн із підприємців);
- за право проведення кіно- і телезйомки (витрати на організацію зйомок, включаючи виділення нарядів міліції);
- за проведення місцевого аукціону, конкурсного розпродажу та лотереї (0,1% від заявленої суми);
- за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг (340 грн на місяць; 17 грн у день);
- із власників собак (1,7 грн);
- комунальний податок (10% річного фонду оплати праці).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас