Юлія Тимошенко сильно гальмує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко сильно гальмує

Казна та Політика
865
Уряд Юлії Тимошенко сподівається на різке гальмування інфляції. Сьогодні на розгляд Кабміну буде винесений новий прогноз на 2008 рік - інфляція не перевищить 15,3%.
Таким чином, до грудня ціни повинні зрости не більше ніж на 0,6%. Економісти вважають, що Юлія Тимошенко задекларувала надоптимістичний прогноз у надії на те, що восени з інфляцією буде боротися вже інший уряд.
Сьогодні Кабінет міністрів має намір затвердити зміни до постанови №976 від 27 липня 2007 року, що містить основні прогнозні макропараметри економічного розвитку України в 2008 році, що впливають на розмір доходів і видатків держбюджету. Уряд Юлії Тимошенко раніше вже коректувало макропрогнози, але тоді один із ключових індикаторів - прогноз інфляції в 9,6% - не змінювався. Тепер же, як стало відомо, Кабмін вирішив погіршити прогноз росту споживчих цін в 2008 році до 15,3%.
Рішення Кабміну змушене, адже річний прогноз інфляції був перевищений ще за підсумками I кварталу, а зростання цін за січень-травень склало вже 14,6%. Незважаючи на це, Кабмін, як видно з проекту постанови, який має Комерсант, в II півріччі очікує гальмування інфляції вдвічі - до 15,3% (зараз середньорічний рівень інфляції становить 31,1%). Цікаво, що ще в понеділок міністр економіки Богдан Данилішин зробив журналістам інший прогноз: інфляція в 2008 році не перевищить торішній показник - 16,6%.
У Мінекономіки вчора не прокоментували, яким чином уряд має намір домогтися того, щоб зростання цін у найближчі сім місяців не перевищив 0,6%. Нагадаємо, дефляція влітку останній раз спостерігалася в 2004 році (у серпні), а восени і в грудні ціни не знижувалися жодного разу з 1991 року. Але навіть такий оптимістичний прогноз може схвалити Нацбанк.
Вчора заступник голови НБУ Олександр Савченко заявив, що вони очікують інфляцію на рівні 15-16% внаслідок гарного врожаю. "Ми добилися зменшення інфляції. Нас критикували за зміну офіційного курсу, але результат говорить сам за себе,- заявив він.- Інфляція знизилася в травні майже у двічі. Ми вважаємо, що в основному це заслуга Нацбанку". Мінекономіки розраховує на підтримку НБУ і надалі.
У пояснювальній записці до проекту постанови відзначається, що виконання прогнозу в 15,3% залежить від "ефективного застосування пакета антиінфляційних заходів, погоджених Кабміном і Нацбанком". Але й інші нові прогнози Кабміну виглядають непереконливо. Так, індекс цін виробників промислової продукції збільшений з 19,2% до 24,6%. Але, щоб виконати цей річний прогноз, промисловим цінам залишилося зрости лише на 0,2%.
На цьому тлі уряд очікує зростання прибутковості промислових підприємств і погіршення зовнішньоторговельного сальдо з $9,2 млрд до $13,7 млрд при незмінному валютному коридорі 4,95-5,25 грн/$ (зараз долар коштує 4,8515 грн).
З такими оцінками не згодні в опозиції.
"Традиційно травень - один з найменш інфляційних місяців. Але вже восени темпи росту цін знову збільшаться",- впевнений заступник глави парламентського комітету з питань економічної політики Олексій Плотніков (Партія регіонів). Економісти теж не ставляться серйозно до прогнозів уряду. "Немає підстав вважати, що інфляція буде меншою за 18-20%. Але, приймаючи такий низький прогноз, уряд страхує себе від необхідності підвищення соціальних стандартів",- говорить президент Української спілки фінансових аналітиків Юрій Прозоров.
За словами директора економічних програм Центру ім. Разумкова Василя Юрчишина, низький прогноз необхідний Кабміну у зв'язку з ризиками можливої відставки уряду та перевиборів до Верховної ради.
"Уряду невигідно визнавати, що інфляція перевищила всі мислимі прогнози: називаючи зростання цін понад 18%, ми посилаємо сигнал про невигідність інвестування в Україну,- говорить Юрчишин.- Тому був закладений такий надоптимістичний показник у надії, що літня дефляція не дозволить його перевищити хоча б у найближчі місяці". Таким чином, може повторитися сценарій минулого року, коли зміна складу Верховної ради та уряду відбулися на тлі рекордної інфляції.
Промисловість демонструє стабільне зростання
Вчора Держкомстат повідомив, що в травні темпи зростання промислового виробництва склали 8,3%, що збіглося із квітневим показником. У травні було зафіксоване прискорення темпів росту в металургії (на 1,7% - до 5,9%) і припинився спад у нафтопереробці (зростання на 1,4% після падіння на 9,3% у квітні).
Це дозволило компенсувати гальмування роботи машинобудування (на 7,1% - до 25,1%) та харчової промисловості (на 1,8% - до 3%). У цілому за підсумками січень-травень промисловість зросла на 8% - так само, як і за перші чотири місяці 2008 року.
Як будуть змінені макроекономічні прогнози
Джерело: Кабмін
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас