Огляд українського ринку акцій (02 - 06 червня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Огляд українського ринку акцій (02 - 06 червня)

Фондовий ринок
303
На минулому тижні індекс ПФТС впав на 2.65% до 888.06 пункту. Обсяг торгів склав 585.4 млн. грн. (падіння на 60.4%), у тому числі з акцій - 184.5 млн. грн. (падіння на 62%). Найбільші обсяги торгів спостерігалися з акцій: Райффайзен Банк Аваль [BAVL] - 28.2 млн. грн (падіння котирувань 2.75%), Стаханівський вагонзавод [SVGZ] - 18.2 млн. грн. (+0.44%), Моторсіч [MSICH] - 11.0 млн. грн. (-1.89%), Алчевський коксохім [ALKZ] - 10.5 млн. грн. (0%), Азовсталь [AZST] - 10.1 млн. грн. (-0.65%), Укрсоцбанк [USCB] - 10.1 млн. грн. (-4.71%).
Підсумкове падіння українського фондового ринку за тиждень було практично вирішене новиною, що з'явилася в понеділок, про зниження рейтинговим агентством S&P рейтингів провідних світових інвесткомпаній: Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers. Поясненням цьому стали плани цих компаній про чергові списання безнадійних боргів. Хоча на тлі інших позитивних новин це не призвело до різкого падіння світових ринків, але загальний негативний тренд на тиждень вже було сформовано. Рекордне зростання цін на нафту, яке спостерігалося у світі в середу-п'ятницю (+15 дол. USD) тільки підсилив ефект. Український ринок, що показав у травні нечутливість до змін на світових фондових площадках не зміг залишитися осторонь від настільки істотного негатива й інтрига зберігалася тільки в конкретній цифрі падіння. В результаті індекс ПФТС протестував згадуваний раніше рівень підтримки в 880 пунктів. Спроби учасників ринку в середині травня "самотужки", без допомоги довгих грошей нерезидентів, забезпечити зростання зазнала невдачі.
Політика уряду та НБУ відлякала великих іноземних інвесторів від капвкладень в український ринок, незважаючи на фундаментальну недооціненість більшості акцій на ПФТС. Спіраль інфляційних очікувань в Україні (+1.3 у травні) і входження світових сировинних ринків (у першу чергу нафтового) у період чергового "штурму цінових рекордів" не дає шансів фондовому ринку України вирости найближчим часом. Однак більшість емітентів із застрістною сталістю продовжують демонструватизростання виробничих даних і чим довше буде накопичуватися цей "потенціал росту", тим стрімкіше ринок може вирости.
Основною умовою для цього продовжує залишатися прогнозована політика уряду та НБУ. Дії останнього щодо відпускання курсу гривні можуть призвести до формування довготермінового позитивного тренда в економіці. Змінний курс призведе до росту привабливості економічно більш захищеного, у такому випадку, внутрішнього ринку. Частина імпорту, конкурентноздатність якого залежить від цінових параметрів, буде витиснута, а українська продукція стане більш захищеною від зовнішніх аналогів.
Генерація енергії
Падіння обсягів торгів у даному секторі стало найбільшим із всіх представлених на ПФТС - з 108.6 млн. до 16 млн. грн. З огляду на значний вплив політики на дані папери можна констатувати негативну реакцію ринку на процеси, які відбуваються в трикутнику: президент-прем'єр-парламент. На додаток до конфліктів, принципові розбіжності в планах з використання грошей виручених від приватизації заблокували повністю її проведення. Конфлікт ініційований урядом України щодо Дніпрообленерго триває - НАК "ЕКУ" заявила, що не буде брати участь у зборах акціонерів призначеному на 30 червня. З лідерів сектора в позитивній зоні залишилося тільки Західенерго [ZAEN] - 0.93% (2.8 млн. грн.).
Машинобудування
Більшість паперів сектора минулого тижня впали більше індексу ПФТС, однак кілька паперів, які мають значну вагу в галузевому індексі виросли і стали лідерами росту: Ясиноватський машинобудівний завод [YAMZ] - 5.0% (5.2 млн. грн.), Сумський машзавод ім. Фрунзе [SMASH] - 3.5% (1.2 млн. грн.), Стаханівський вагонзавод [SVGZ] - 0.4% (18.2 млн. грн.). Останній разом з Моторсіч [MSICH] (11.03 млн. грн.) склали 64% усього тижневого обсягу даного сектора. Значні обсяги з YAMZ, які спостерігаються вже не перший місяць формуються завдяки технічним угодам у межах 10-11 гривень. Імовірно, це відбувається з ініціативи офіційного маркет-мейкера, що уклали із заводом довготермінові угоди. Лідерами падіння стали: АвтоКрАЗ [KRAZ] - 13.3%,УкрАвто [AVTO] - 5%, Завод Світло Шахтаря [HMBZ] - 9.4%, Суднобудівний завод Затока [SZLV] - 12.2% і Донецькміськмаш [DGRM] -16.3%. Основними факторами, які тиснуть на підсектор автобудування є зменшення рентабельності великовузлової зборки автомобілів і посилення конкуренції в секторі після зниження ставок ввізного мита на нові автомобілі з 25% до 10% за умовами вступу до СОТ. Пролобійоване автобудівниками минулого тижня створення адаптаційного періоду до 01.01.2009 без додаткових законів не захистить вітчизняне автомобілебудування. Тому опубліковані на цьому тижні позитивні виробничі результати автомобілістів за 5М08 не надали підтримку їх акціям. Падіння вартості акцій Затоки відбулося на тлі підписання великого контракту на виробництво 10 повнокомплектних балкерів dwt 175 тис. т., імовірно, на адресу материнської компанії - для Ferrexpo, що буде змушена, при зростанні min в 2 рази фізичних обсягів видобутку в 2008, експортувати морським шляхом більшу половину готової продукції.
Фінанси
Індекс Магістр-фінанси за підсумками тижня знизився на 3.06%.Минулого тижня на ринку спостерігалися різнонаправлені зміни вартості акцій банківського сектора. Аналіз кількості та обсягів угод вказує на спекулятивні дії, спрямовані на зниження котирувань із метою скупки паперів за більш вигідними цінами. У результаті цього ліквідні папери стали лідерами падіння: Укрсоцбанк [USCB] подешевшав на 4.71% (обсяг торгів - 10.1 млн. грн), банк Форум [FORM] - на 8.41% (0.1 млн. грн) і банк Родовід [RODB] - на 4.22% (1.9 млн. грн). Найбільше активно торгувалися (66.73% від обсягу торгів за банківським сектором) акції Райффайзен Банк Аваль [BAVL] - обсяг торгів з них склав 28.2 млн. грн. При цьому динаміка паперів збігалася із загальринковими тенденціями (BAVL: -2.75%, PFTS: -2.65%).Папери Укргазбанку [UGZB] подорожчали на 11.25% (0.15 млн. грн), що стало реакцією ринку на новині про присвоєння агентством Fitch АКБ "Укргазбанк" кредитного рейтингу "uaBBB-" і завершенні допемісії на 100 млн. грн (20% приріст УФ).
Виходячи з того, що інформаційне тло у банківському секторі було нейтральним, ми очікуємо, що котирування акцій банків будуть і далі рухатися разом з ринком.
ГМК
Незважаючи на те, що кількість угод у секторі не змінилося падіння на 37% обсягів негативно позначилося на загальній ситуації. Перевищення пропозиції над попитом призвело до падіння котирувань найбільш ліквідних акцій сектора ГМК. Їх відсутність серед лідерів падіння пояснюється тільки "активізацією" торгів менш ліквідними паперами. Саме вони зайняли лідируючі місця як з падіння, так і з росту ціни за тиждень. Виключенням стали папери Алчевського миткомбвнату [ALMK], що показали зростаня в 2.43% (обсяг - 2.3 млн. грн.).
Примітно, що падіння сектора супроводжувалося черговою порцією корпоративних новин виробничих даних, що демонструють зростання. У січні-травні 2008 підприємства ГМК збільшили виробництво чавуну і сталі на 4%, готового прокату - на 5%, коксу - на 10%. На цьому тлі падіння на 2-5% пояснити крім як загальринковою кризою купівельної ліквідності неможливо.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас