Конкуренція по-українськи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конкуренція по-українськи

675
Ви мріяли побувати в Бразилії або на Філіппінах? Тоді вам у Крим. Ви практично не помітите різниці. Особливо, якщо дивитися з погляду конкурентноздатності регіону. Принаймні, так затверджує "Звіт про конкурентноздатність України 2008", підготовлений фахівцями Всесвітнього економічного форуму разом з вітчизняним Фондом "Ефективне керування".
Індекс глобальної конкурентноздатності (GCI) є фірмовим продуктом Всесвітнього економічного форуму. Але цього року він був уперше застосований не тільки до держав- конкурентів, але й до регіонів окремої країни. Цією окремою країною стала Україна, а під "приціл" потрапили дванадцять областей - Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Закарпатська, Львівська, Полтавська, Сумська, Херсонська, Хмельницька та Черкаська, а також АР Крим і місто Київ.
Регіони-лідери
Найбільш підготовленою для суперництва з економіками світу виявилася столиця. Київ перебуває на одному рівні розвитку з Хорватією. Головне достоїнство столиці - більш розвинена інфраструктура та інфляція нижче, ніж в інших регіонах, а також більш якісна освіта та медичні послуги. Однак за деякими параметрами Київ показує гірші результати в Україні. Певні галузі київської економіки контролюються декількома бізнес-групами, що істотно послабляє конкуренцію. А витік мозків ставить Київ на один рівень із деякими африканськими державами.
Дніпропетровська область посідає почесне друге місце, куди її вивели перше місце в країні по якості автомобільних доріг та залізниць, гнучкість у встановленні заробітної плати й здатність до інновацій (на 29-му місці у світі). Тут державне регулювання не вважається занадто обтяжним. Однак скарги від бізнесу все-таки надходять - на неетичне поводження фірм, а також на вплив політиків і бізнесменів на рішення судів.
Небагато позаду, десь між Казахстаном та Ель-Сальвадором, перебуває Закарпаття. Але ця область випередила Донецьку, а також всю Україну (як країну). Все це - завдяки найбільш якісній роботі держорганів і найефективнішим товарним ринкам у країні (45-е місце у світі). Але й у цього "бронзового призера" свої проблеми - неприступність кредитів і погана інфраструктура.
"Незадов" для України
В цілому ж Україна проявляє себе далеко не як найдужчий конкурент для економік світу. За шестибальною шкалою - на "слабку четвірочку" (точніше, 3,98 балів). Через це наша країна потрапила лише на 73-ий "рядок хіта-параду" серед 131 країни-конкурсанта. "Хоча Україна менш конкурентноздатна, чим більшість країн ЦСЄ, її позиції краще, ніж у багатьох держав СНД, - аналізують успіхи нашої країни автори звіту. - І все-таки оцінка конкурентноздатності України протягом останніх десяти років не покращилася, незважаючи на значні зусилля по проведенню реформ. Це відрізняє її від інших країн регіону, таких як Польща та Росія".
Україна відстає через те, що приділяє увагу зовсім не тому, що потрібно в її становищі. Пріоритети держави повинні залежати від того, умовно говорячи, до якої групи вона належить.
Всього виділяють три групи. Перша - факторно-орієнтовані економіки. До них належать Індія, Молдова, Таджикистан... Друга група - економіки, орієнтовані на ефективність. У їхньому числі - Бразилія, Литва, Польща, Росія, Таїланд. І, нарешті, третя група - іноваційно-орієнтовані економіки. Серед них - США, Німеччина, Франція, Японія, Корея. Крім того, експерти виділяють ще й дві перехідні групи. Україна належить до категорії країн, що переходять від факторно-орієнтованої економіки до орієнтації на ефективність. Їй, як і Китаю, Казахстану та Венесуелі, що потрапили з Україною в групу "кочівників", щоб перейти у вищу лігу, необхідно одержувати кращий бал якщо не за всіма параметрами, то хоча б за "профільними".
Всього існує дванадцять "слонів"-параметрів, на яких "стоїть", як вважають укладачі GCI, конкурентноздатність країни. Це державні й суспільні установи, інфраструктура, макроекономічна стабільність, охорона здоров'я, початкова та вища освіта, профпідготовка, ефективність ринку праці, ефективність ринку товарів (включаючи й ринок послуг), рівень розвитку фінансового ринку, оснащеність новими технологіями, розмір ринку, рівень розвитку бізнесу та інновації. Для України пріоритетними повинні бути перші чотири. Однак саме за ними наша країна значиться серед відстаючих. Фактори ж, за якими в України найвищі бали, істотні для модернізації та інновацій, тобто для більше просунутих економік, а не для України.
Взяти, приміром, державні й суспільні інститути. Тут Україна займає 16-і місце... з "хвоста". Як відзначається у звіті, імовірно, "інфекція" непрозорості, фінансових махінацій, корупції й фаворитизму просочилася з Києва, із центральних держорганів у регіони. В результаті - нецільове використання бюджетних коштів і кумівство вже нікого не дивують і лише в черговий раз є підтвердженням низького рівня довіри до політиків. Що стосується макроекономічної стабільності, то й Польща, і Литва, і Росія, і Казахстан, і навіть США - всі вони попереду України.
Втім, як показало опитування, проведене торік серед бізнес-лідерів, зовсім не інфляція або проблеми з доступом до капіталу (найслабкіші сторони України, на думку укладачів GCI) заважають розвитку бізнесу в нашій країні. "Хоча українська економіка продемонструвала значну стабільність до політичної нестабільності, починаючи з 2004 року, і продовжувала рости швидкими темпами, - відзначається у звіті, - бізнес усе ще розцінює нестабільність політичної ситуації як основний бар'єр, що стоїть на шляху розвитку".
Олена Снежко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас