"Лукойл" вперше відправив нафту в Америку через північний лід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Лукойл" вперше відправив нафту в Америку через північний лід

Енергетика
340
Уперше нафта із РФ відбула через північні моря в Америку. Компанія “Лукойл” офіційно повідомила про перше крупнотоннажне відвантаження нафти на танкер посиленого льодового класу дедвейтом 70 000 тонн.
Він пройде через стаціонарний морський льодостійкий причал Варандейського терміналу, розташований у Ненецькому автономному окрузі, НАО, на узбережжі Баренцевого моря.
Нафта із завантаженого танкера “Василь Дінков” надійде в канадський порт Come By Chance. Нафту в “Лукойла” придбав трейдер Litasco. Що стосується кінцевого покупця, його ім'я поки залишається в секреті.
Цей проект виношувався “Лукойлом” досить тривалий час. Наприкінці 90-х у Варандейській бухті був побудований плавучий рейдовий термінал, ціна якого дорівнює $300 млн., а потужність досягає 1 млн. тонн нафти на рік. Танкери місткістю до 20 000 тонн мали можливість підходити до нього.
Уперше нафту в обсязі 10 000 тонн відвантажили в Європу в серпні 2000 року, однак з того моменту звідси вивезено тільки 1,7 млн. тонн. Через досить довгий час - в 2006 році “Лукойл” почав будівництво постійного термінала, потужність якого становила 12 млн. тонн на рік, а вартість - 30 млрд. рублів.
Для термінала раніше просто не вистачало достатньої кількості нафти. Тільки в 2008 році “Лукойл” і ConocoPhillips “Нарьянмарнафтогаз” спільними зусиллями запустять головне родовище - Південно-Хильчуюське. Проектний рівень видобутку на наступний рік становить 7,5 млн. тонн на рік, тоді як у минулому році спільне підприємство добуло лише 617 000 тонн.
Голова прес-служби “Лукойла” Дмитро Долгов повідомив газеті “Ведомости”, що шлях у Нью-Йорк від Варандея в три рази коротший, ніж з Перської затоки, але ж саме відтіля США, як правило, експортують нафту.
За словами Долгова, поставки через Варандей обійдуться компанії дешевше на $15-20 за 1 тонну в порівнянні з Балтійською трубопровідною системою
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас