Банкірів візьмуть раптовістю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів візьмуть раптовістю

673
Регулятор минулого тижня перепідкорив свої регіональні наглядові підрозділи від теруправлінь центральному апарату Нацбанку. Провівши одночасно низку кадрових перестановок, центробанківці пообіцяли підопічним перейти від комплексних планових перевірок до окремо взятого і тим самим внести ефект несподіванки у свої інспекції.
Перепідпорядкування регіональних спостерігачів центральному офісу НБУ стало складовою частиною комплексної реорганізації банківського нагляду. Наприкінці травня департамент банківського регулювання та спостереження центробанку, директором якого був Олександр Кірєєв, був розділений на дві частини: департаменти безвиїзного банківського нагляду на чолі з Володимиром Мазепою, який раніше займав посаду заступника директори департаменту внутрішнього аудита НБУ, та інспектування фінустанов, який дістався Світлані Фебер, що до цього була заступником Кірєєва.
Як повідомили у відомстві Володимира Стельмаха, перепідпорядкування регіональних перевіряючи чиновникам на вулиці Інститутської, 9, неодмінно виллється у звільнення - за різними оцінками, заяви про звільнення прийдеться писати 75-80 співробітникам. У правлінні Нацбанку вважають, що на 69 регіональних фінустанов на даний момент доводиться занадто що багато перевіряючих (близько 300 чол.), щоправда, при цьому пообіцяли, що звільнення будуть поступовими.
"Зараз лише наглядові підрозділи Київського тер управління перейшли у підпорядкування центрального апарата, думаю, що весь процес перепідпорядкування займе близько двох місяців", - відзначив виконавчий директор НБУ Олександр Кірєєв.
За його словами, чергове нововведення, що стоїть сьогодні на порядку денному, це створення інституту криз-менеджерів, які займуться проблемними банками, раніше переважно збанкрутілими НБУ. Завдяки оперативному нагляду чиновники обіцяють виявляти їх проблеми ще на ранніх стадіях і оперативно реанімувати. Робитися це буде вже під нових інвесторів, яким стануть на конкурсній основі передаватися оновлені банківські структури.
Паралельно спостерігачі планують міняти принципи перевірок фінустанов - від комплексних обстежень, що затягуються на місяць, а іноді й більше, вони стануть переходити до окремо взяті інспекцій.
"Робота буде оперативною: скажімо, безвиїзний нагляд помітив у банку проблемний актив або іншу перешкоді, і ми відразу проводимо перевірку", - підкреслив Кірєєв.
Фінансисти з розумінням поставилися до революційних змін регулятора. "Таке керування дозволить Нацбанку мати централізований доступ до інформації та спричинить однозначне трактування тих або інших нормативних актів - адже різні регіональні управління з певними нюансами розуміють і прочитують документи НБУ", - розповів начальник казначейського управління ПУМБ Олексій Савченко.
У той же час банкіри натякають і на проблеми, які з'являться в регіоналів після втрати налагоджених за довгі роки зв'язків з місцевими перевіряючими. Адже ті, хоча й не безкорисливо, але все-таки допомагали їм виплутуватися зі складних ситуацій під час інспекцій.
"Можливо, в деяких регіональних фінустановах виникнуть проблеми через те, що вони втратять можливості працювати з місцевими контролерами, з якими мають вже устояні відносини", - визнав радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко.
У той же час фінансисти впевнені, що раптові перевірки, засновані на оперативних даних про поточну роботу, будуть тонізувати вітчизняну банківську систему. І фінустанови, розуміючи, що потрапили під ковпак відразу декількох підрозділів центрального апарата, все-таки боязко приймати зайво ризикові рішення, і число банкрутств і ліквідацій банків у країні помітно скоротиться.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас