Імпортери в цікавому стані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імпортери в цікавому стані

2171
Минулого тижня парламент нарешті вніс зміни в Митний тариф, знизивши мита відповідно до домовленостей СОТ. Правда, запізніле рішення нардепів вже не актуально - уряд давно подбав про те, щоб не вдарити обличчям в бруд перед всесвітнім торговельним клубом.
Сирбор навколо змін до Митного тарифу розгорівся через владні повноваження. Законопроект, що пропонував змінити мита, відповідно до підписаного Україною протоколу про вступ у СОТ, Кабінет Міністрів подав ще до травневих свят. Однак депутати успішно провалили його: народним обранцям не сподобався пункт, за яким уряду надавалося право самостійно встановлювати ввізні мита. На допомогу Кабміну прийшов голова комітету ВР з податків та митної політики Сергій Терьохін, що підготував власний варіант виправлень. Саме він і був затверджений 3 червня.
Правда, і ця версія виправлень виявилася далеко не ідеальною. Як пояснив пан Терьохін, нові мита набувають чинності з моменту підписання закону. За винятком ставок на ввезені продукти з м'яса, легкові автомобілі з обсягом двигуна 1,5-2,2 л, автобуси, вантажівки, а також шоколадні вироби й виноробну продукцію. На зазначені товарні позиції нові мита набудуть чинності з 1 січня 2009 р.
"Нам потрібно хоча б півроку, щоб адаптувати вітчизняне законодавство для підтримки цих галузей", - пояснив автор документу.
За словами заступника голови Секретаріату Президента Андрія Гончарука, Віктор Ющенко, швидше за все, ветирує новий закон як не відповідний узятим нашою країною зобов'язанням перед Всесвітньою торговельною організацією. Такою невідповідністю є перенесення строків зниження мит на окремі види імпорту.
Втім, відповідно до урядового доручення з 16 травня (день офіційного вступу України у СОТ) ДМСУ вже почало проводити митне оформлення імпорту з урахуванням нових ставок, погоджених із СОТ.
Опитані митні брокери підтвердили, що підопічні Валерія Хорошковського справно виконують надані Кабміном вказівки.
Проте депутати активно противляться тому, що відбувається. Перший заступник глави парламентського комітету з митної та податкової політики Микола Круглов вже встиг підготувати запит у Генеральну прокуратуру, щоб та дала оцінку діям глави ДМСУ. А саме правомірності його команди застосовувати нові ставки без благословіння Верховної Ради.
"Відповідно до Конституції тільки парламент має право вносити зміни в закони", - пояснив пан Круглов. "Комітет буде відслідковувати виконання норм чинного Закону "Про Митний тариф". І якщо службовці Держмитслужби продовжать проводити оформлення товарів по знижених ставках, керуючись наказом ДМСУ, вони будуть нести відповідальність", - вторить йому Сергій Терьохін.
Експерти не виключають, що конфлікт між галузями влади може вилитися в масові судові процеси. Запевняючи, що імпортери з легкістю виграють позови по неправомірно проведеному митному оформленню.
"Згідно 19 статті Закону "Про систему оподатковування", якщо міжнародний договір, ратифікований парламентом, установлює правила, відмінні від, тих що містяться в законах України, то варто застосовувати правила міжнародного договору", - говорять аналітики Головного юридичного керування Верховної Ради.
У кожному разі перспектива бути утягненими в судовий процес імпортерів навряд чи порадує.
Катерина Прищепа
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас