Відпустка під сумнівом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відпустка під сумнівом

367
Літній туристичний сезон почався гірше звичайного. Пауза в продажах путівок затяглася непристойно довго - аж до початку червня, хоча в минулі роки наші співвітчизники починали планувати канікули відразу після травневих свят. Туроператори забили тривогу, побоюючись, що їх кишені поповняться гірше, ніж очікувалося.
Зараз продажі оживилися, однак нестабільна економічна ситуація в країні і різке подорожчання багатьох напрямків дозволяють прогнозувати, що підсумкові результати сезону будуть вочевидь гіршими, ніж очікувалося.
"Аж до початку червня бронювання йшли вкрай поволі", - констатує директор з туризму компанії "Пан Юкрейн" Олена Шаповалова. Експерти пояснювали пасивність наших співгромадян різними причинами - від виборів у столиці до економічної ситуації, що погіршується, у країні. Початок літа принесло агентствам більш приємний сюрприз - наші співвітчизники все-таки задумалися про відпочинок і почали викуповувати путівки.
З деяких напрямків навіть утворився дефіцит пропозицій. Приміром, до початку липня вже неможливо вилетіти в Грецію, що, крім високого попиту на напрямок, пояснюється невеликою кількістю рейсів.
Туроператори губляться в здогадах про причини настільки різких коливань попиту. Деякі експерти не виключають, що активізація продажів у Києві пояснюється викидом на ринок "передвиборних" грошей, що позволили трохи заробити багатьом жителям столиці. Проте в агентствах визнають: спрогнозувати подальший сценарій розвитку ситуації досить складно.
Незважаючи на нинішнє пожвавлення на ринку, говорити про те, що небезпека зриву туристичного сезону минула, ще рано. Тим більше що поки українці цікавляться переважно червневими турами, які традиційно є найбільш дешевими. Бронювати ж місця в готелях на високий сезон відпочиваючі як і раніше не поспішають.
За словами директора компанії "Ідриска тур" Ірини Троценко, у порівнянні з минулим роком реалізація путівок зросте на 15-20%. Але й ця динаміка пояснюється не стільки готовністю людей витратитися на відпочинок, скільки відсутністю такого дестабілізуючого фактору, як відсутність бланків закордонних паспортів, що дещо зашкодило торішнім результам агентств. Цього року з паспортами серйозних проблем немає, тому їх змогли легко одержати всі, хто хоче виїхати за межі країни.
Відпускний настрій нашим туристам напевно не підвищать і нові ціни на відпочинок. Практично всі напрямки подорожчали як мінімум на 15-20%. Це пояснюється підвищенням вартості авіаперевезень, а в деяких країнах - і зміною готельних прайсів. Останній фактор призвів до підвищення вартості європейських курортів - Болгарії, Чорногорії, Хорватії, Греції та ін. - на 20-25%. У цьому сезоні вартість тижневого відпочинку в готелі середнього рівня в Болгарії стартує з 350 євро, Греції - 800, Хорватії - 700.
Додатковим мінусом цих напрямків буде європейська валюта, що подорожчала, так і можливі візові складності (приміром, у Болгарію вже необхідно відкривати шенгенськую візу, одержати яку напевно зможуть не всі українці).
Але всі рекорди побила Туреччина, що цим літом буде на 30-40% дорожче, ніж минулого. У компанії "Тез Тур" пояснюють, що багато місцевих готелів підвищили розцінки ще більше - на 40-50%. Настільки істотна динаміка, за словами Олени Шаповалової, пояснюється як високими темпами інфляції в Туреччині, так і тим фактом, що в країну почали масово повертатися заможні західні туристи. Як наслідок, путівок за $300-400 з людини на тиждень, який раніше агентства заманювали туристів, у цьому сезоні не буде, а мінімальна вартість тижневого відпочинку вже зараз стартує з $500-600. У розпал же сезону цифра складе не менше $800. Втім, Троценко впевнена, що турецький напрямок як і раніше буде одним з найбільш масових.
"Якщо минулого літа в цю країну літало два чартери на тиждень, нинішнім літом - п'ять, і всі вони завантажені", - констатує експерт.
Куди більше підвищення цін продавці відпочинку побоюються негативних тенденцій у вітчизняній економіці. Зубожіння частини українців на тлі подорожчання відпочинку неминуче призведе до перерозподілу туристичних потоків. Олена Шаповалова прогнозує, що багато наших співгромадян, яким виявиться не по кишені "масова" Туреччина, поїдуть у Крим і Карпати.
Втім, півострів також не гарантує дешевого відпочинку - у цьому сезоні місцеві пансіонати підвищили розцінки на 20%, посилаючись на все ту ж інфляцію. В результаті нічим не примітний номер у готелі рівня трьох зірок на початок липня буде коштувати порядку 600 грн. на добу. Карпати залишаються більш доступними. Навіть престижні пансіонати у Сваляві, Яремчі та Буковелі на літо знизили вартість проживання до 150 грн. з людини на добу, що дозволяє турагентствам активно розкручувати відпочинок в "українській Швейцарії".
Цілком можливо, що подорожчання виїзного туризму підштовхне розвиток внутрішнього, принаймні, деякі бази відпочинку, розташовані в Сумській, Черкаській і Чернігівській областях, почали активно рекламувати свої послуги.
Платоспроможні клієнти, на думку Шаповалової, зроблять ставку на екзотичні напрямки, які на тлі масових турів, що різко подорожчали, є досить привабливими за ціною. Приміром, у Таїланд цим літом можна полетіти за $1600-1800, на Балі - за $3 тис.
Втім, частка українців, готових оплачувати фешенебельний відпочинок, настільки мала, що навряд чи дозволить туроператорам покрити втрати в масовому сегменті. Експерти не виключають, що вийти на заплановані фінансові результати за підсумками сезону вдасться далеко не всім агентствам. Проте представники компаній вже попередили, що "палаючих" путівок і демпінгу на ринку не буде, пояснюючи цей факт тим, що вони і так працюють із мінімальною рентабельністю.
Людмила Ксенз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас