Мінекономіки і Мінфін останній раз розрахували рентні платежі за старою формулою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки і Мінфін останній раз розрахували рентні платежі за старою формулою

Казна та Політика
243
Міністерства економіки та фінансів України встановили коригувальні коефіцієнти для розрахунку рентної плати за нафту та газовий конденсат за травень 2008 року на рівні, відповідно, 1,8327 і 1,8693.
Відповідне оголошення оприлюднене на сайті Мінекономіки.
Коригувальний коефіцієнт Мінекономіки за квітень становив 1,7863.
Як повідомлялося, коригувальні коефіцієнти розраховувалися як більше з відношення середньозваженої ціни на нафтових аукціонах, проведених раз на місяць на українській біржі за затвердженим урядом порядком (коефіцієнт Мінекономіки), і митної ціни нафти, ввезеної з Росії в Україну (коефіцієнт Мінфіну), до базової ціни 1940,83 грн за тонну.
Однак на минулому тижні Верховна Рада прийняла закон, що вже опублікований і набув чинності, відповідно до якого рентна плата за нафту та газовий конденсат буде щомісяця коректуватися з урахуванням співвідношення середньої ціни нафти Urals на Лондонській біржі і базової ціні нафти - $100 за барель.
У прийнятому законі були затверджені нові базові ставки ренти, до яких застосовується коригувальний коефіцієнт: для нафти та газового конденсату, що добувають із глибини до 5000 м, вони збільшені з 1090 грн до 1529,9 грн за тонну, з більшої глибини " з 404 грн до 566,1 грн (або на 40%).
Крім того, містилася норма, що значення цього коефіцієнта не може бути менше 1, що при виправленні була виключена. Як пояснив міністр фінансів Віктор Пинзеник, Мінфін погодився на відмову від неї, тому що ймовірність падіння ціни нафти нижче $100 за барель найближчим часом украй мала.
Вартість бареля нафти Urals наприкінці травня-початку червня становила $116-123 за барель, однак 6 червня вона злетіла разом із цінами на інші сорти нафти до $132,24 за барель. За розрахунками фахівців, перехід на нову методику розрахунку з урахуванням травневих цін дозволив би зменшити рентні платежі орієнтовно на 200 грн за тонну.
Крім того, Верховна Рада вирішила продовжити термін зупинки дії прийнятого на початку 2004 року закону "Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат" до 1 січня 2010 року. Цей закон, що передбачає більш вигідний для нафтогазових компаній розрахунок рентних платежів з урахуванням об'ємів видобутку, гірничо-геологічних умов і ціни реалізації, з моменту прийняття щорічно припинявся законом про держбюджет.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас