Фонди зрівнялись із золотом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонди зрівнялись із золотом

Фондовий ринок
411
Тенденції міжнародних ринків у травні залишалися ключовим фактором впливу на характер руху українського фондового ринку.
Вітчизняні інвестори активно реагували як на позитивні, так і на негативні новини з-за кордону. Висхідний тренд основних світових індексів, що почався в середині квітня, тримався до середини травня і був обумовлений кращими, ніж прогнозували експерти, звітними даними компаній. Втім, американська статистика не давала приводу для оптимістичних прогнозів на доступне для огляду майбутнє.
Наприкінці травня на ринок почала надходити інформація про нові збитки американських та європейських банків, а зниження нафтових котирувань спричинило зниження вартості акцій енергетичних корпорацій одночасно зі зростанням акцій енергозалежних.
При цьому український біржовий ринок продемонстрував більш відчутне, у порівнянні зі світовим, зростання, що частково обумовлено більш глибоким падінням у попередні періоди. Так, за травень індекс ПФТС виріс на 6,67%, хоча не зумів надолужити втрачене у квітні. Варто відзначити, що до 19 травня він виріс майже на 14%, повністю відображаючи зовнішній позитив. При цьому активність учасників ринку відчутно зросла.
За місяць до числа відкритих ІСІ додалися "Мілленіум захист капіталу", "Мілленіум збалансований" ("Мілленіум Ессет Менеджмент") і "Аврора - фонд зростання" ("УК "Аврора"), а також "ОТП Класичний" (КУА "ОТП Капітал").
Вартість чистих активів "старих" фондів станом на 31 травня склала 476,9 млн. грн., зменшившись за місяць на 9,4 млн. грн. (-1,94%). Частина інвесторів забирала свої гроші з фондів, фіксуючи прибуток після стрімкого зростання ринку в першій половині місяця, інші скористалися просіданням ринку, щоб увійти у фонди.
Таким чином, зменшення фондів, обумовлене виходом інвесторів, супроводжувалося скороченням обсягу розміщених сертифікатів (-5,17%), що спостерігалось в 10 учасників ринку. Лідерами стали "Бонум Оптимум" (-21,23%) і "ПІО Глобал - Фонд збалансований оптимальний" (-17,44%). У той же час кількість сертифікатів найбільше виросла в "Парекс фонд українських облігацій" (+2,4%), "Альтус-збалансований" (+11,9%), "Дельта-Фонд грошового ринку" (+13,3%) і "Преміум-фонд індексний" (+3,1%).
Вдруге з початку 2008 р. фонди досягли середньомісячної прибутковості вище нуля (+0,78%) завдяки зростанню фондового ринку. Лідером з прибутковості в травні став "ПІО Глобал - Фонд збалансований оптимальний" (+4,84%), що минулого місяця показав найгірший результат (-5,2%). Друге і третє місця - за "Преміум-фонд індексний" (+2,83%) і "ПІО Глобал - Фонд ліквідних акцій". Ці фонди у квітні також були лідерами падіння (-4,95% та -4,57% відповідно).
Золото в травні подешевшало майже на 8%, тому депозит у золоті в середньому приніс усього лише 0,43% за місяць. Проте за рік банківський метал на депозиті приніс своїм власникам таку ж прибутковість, як відкриті ІСІ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас